Продукти: 1 кг малини, 1 л вода, 500г захар

Приготвяне: Изберете килограм немити, здрави малини. Поставете ги в трилитров буркан и старателно ги намачкайте като ги направите на пюре. Налейте 700 мл вода и добавете 300 г захар. Добре разбъркайте за да се разтвори захарта. Затворете плътно с капачка с отводна тръба, края на която е потопен в съд с вода. По време на ферментацията въглеродният двуокис по тръбата ще излиза от съда. Ако нямате таката капачка с тръба можете да използвате гумена ръкавица, на която в края сте пробили дупка с игла. Въглеродният двуокис ще издуе ръкавицата и през отвора ще излезе, без да разреши на въздуха да влезе вътре.

Поставете буркана на тъмно и топло място (до 25 градуса) за 7-10 дни за ферментация. От време на време отваряйте буркана и разбърквайте добре. След 10 дни прецедете. Плодовата каша се изстисква и тя и се прецежда. В отделен съд разтворете 100 г захар в останалата вода и излейте в буркана с малиновия сок. Затворете (поставете ръкавицата) и оставете за още 3 дни. Добавете останалата захар с малко количество шира. Оставете на топло за около 25 дни (може и повече). Бурната ферментация постепенно ще затихне, а малките частици от плодовете и дрождите ще се утаят на дъното. През това време виното се избистря.

Внимателно прелейте виното в друг съд с помощта на тънък маркуч - разделете виното от утайката. Оставете в покой за 20-30 дни. Ако отново се появи утайка отново прехвърлете. За да се съхранява по-добре виното и да се прекрати ферментацията окончателно добавете високоградусов алкохол - добавете 100 мл водка на всеки литър вино.

Няколко съвета:

Съхранявайте виното на прохладно тъмно място.

Пълнете бутилките максимално, за да е по-малко количеството въздух, който разваля виното.

Съхранявайте бутилките в легнало положение, така че тапата да се мокри

Малиновото вино обикновено е готово за употреба след 2-3 месеца.