Фаверолът е порода кокошки, създадена от френски фермери през 1860 г. в селата Нудан и Фаверол (оттук и името на породата). Получена е чрез кръстосване на Худан, Доркинг и светла Брама, а според други източници са участвали и Кохин и Лангшан, обяснява председателят на Българската асоциация на равъдчиците на кокошеви и водоплаващи птици д-р Христо Луканов.

Отначало птиците са използвани както за яйца, така и за месо, но впоследствие в много държави започват да се отглеждат като изложбени птици. А когато през 1886 г. стига до Великобритания, а после и в Германия породата претърпява допълнителни промени, за да отговаря на изложбените стандарти.

Стандарт на породата:

Птиците имат малка глава с леко сплесната форма. Увенчана е с невисок, изправен гребен с правилна форма и червен цвят. Клюнът е къс, силен, с бял и розов цвят. Очите са червено-оранжеви. Менгушите са слабо развити и на практика не се виждат под гъстите бакенбарди.

Шията е дълга, силна

гъсто покрита с пищна яка

При петлите тя се спуска и към гърба. Петелът има широки, дълбоки гърди и дълъг гръб.

Опашката е леко повдигната и къса. Рулевите пера са със средна дължина и на практика са нпълно скрити от къси "плитчици" с извита форма. Крилете са високо поставени, плътно прилягащи към тялото.

Краката са с пет пръста, като петият пръст е добре развит, с насочен нагоре нокът.

Кокошките са по-набити и масивни. Гърбът им е широк, повдигнат в пояса. Опашката на кокошките е добре развита.

Главата на кокошките е украсена с ексклузивна прическа

започваща под ушите. Част от перата под ушите са носочени нагоре, останалите пера са разположени хоризонтално.

Кокошка без “прическа” трябва да се бракува

Кои са другите недопустими недостататъци при Фаверола?

Кои са недопустимите недостататъци при Фаверола, които водят до бракуване на породисти птици:

линията на гърба не е хоризонтална;

тясно и късо тяло или отделни негови части;

тънка шия;

липса на "прическа" при кокошките;

много висока или ниска фигура;

голям гребен;

дълга опашка;

недостатъчно оперение на краката;

липса на пети пръст;

неправилно разположение на пръстите;

недостатъчно пищна брада и бакенбарди при петлите.

Птиците са флегматични и склонни към затлъстяване

Затова внимавайте при изхранването им

Кокошките Фаверол са доста флегматични, слабоподвижни и много спокойни. Те трябва да се хранят пълноценно, като основата на дажбата им са първокачествени зърнени смески и комбинирани фуражи.

Но стопаните им трябва да знаят, че при Фаверола има една особеност - птиците не натрупват тегло много бързо, въпреки че са месно направление. Затова при прекалено хранителна дажба птиците не трупат тегло, а мазнина тъй като са склонни към затлъстяване.

Ярките малко се движат и може да спрат да снасят яйца. Ако стопанинът не забележи навреме това опасно състояние, затлъстяването увеличава риска от възпалителни заболявания на дихателните органи на Фаверола.

Оптималният режим на хранене е три пъти дневно: в 7:00, 14:00 и 19:00 ч. През лятото при свободно отглеждане птиците може да се хранят два пъти дневно - сутрин и вечер.

Тези кокошки не спират да снасят яйца и през зимата

Други плюсове и минуси на породата

Освен че птиците порода Фаверол имат много нежно и вкусно месо те са и доста добри носачки

Една кокошка Фаверол снася по 4 яйца седмично. Голямо предимство на породата е, че и през най-студената зима птиците не спират да снасят яйца с плътна жълтокафеникава или розовокафеникава черупка. Едно яйце тежи средно 55-58 г. Освен това снасят само в полога.

През първата година кокошката Фаверол може да снесе средно около 160 яйца, 130 или по-малко на втората година и по-нататък, което е почти двойно на средната яйценосност на кокошките Брама.

Основен недостатък на птиците Фаверол е, че те напълно са загубили инстинкта си за мътене

Така че дори да успеете да сложите кокошка върху яйца за мътене не може да бъдете сигурен дали ще лежи, докато ги измъти. Така че най-сигурно е да разполагате с инкубатор.

Петлите Фаверол тежат 4,1-5,0 кг
Петлите Фаверол тежат 4,1-5,0 кг
Трябва да се внимава с храненето на кокошките Фаверол Снимка: FermaGid.ru
Трябва да се внимава с храненето на кокошките Фаверол Снимка: FermaGid.ru
Една кокошка порода Фаверол снася по 4 яйца седмично
Една кокошка порода Фаверол снася по 4 яйца седмично
Важно! Растежът на полово съзрелите млади птици Фаверол спира и тогава трябва трябва да се намали потреблението на фураж.
Важно! Растежът на полово съзрелите млади птици Фаверол спира и тогава трябва трябва да се намали потреблението на фураж.