И до 15-20-и август може да се прояви сиво гниене

11 август 2017
В лозята
0
9234
 

И леко мокро грозде може да се зарази

При висока влажност и подходяща температура има много, много благоприятни условия за сивото гниене.

И през августовско време причинителят е способен да заразява гроздовете, а тогава се получават и най-големите щети.

Тъй като в някои години болестта е способна да унищожи над 50%, че и до 60-70% и повече от плода на чувствителните сортове, и сега трябва да се внимава.

Да се наблюдава ципата на зърната

Тази на заболелите изведнъж придобива светлокафяв цвят, по-лесно се обелва и се пука.

Първоначално започват да се появяват дребни кафяви петна, които не се виждат, но постепенно се увеличават и обхващат цялото зърно.

Когато условията са благоприятни сивото гниене се предава на съседни зърна

Бързо може да обхване целия грозд, който се покрива с плесен.

Много пъти сме предупреждавали, че този патоген напада както лозите, така и грозде в щайга или при транспортиране и съхранение.

Обикновено заразяването на зърната става, чрез рани, а те могат да бъдат причинени от много неща - молец, градушка, оидиум, напукване след дъжд и др.

Когато гроздето е мокро то може да се зарази и без да има рани по него.

Пораженията са много по-големи, когато лозята растат са в ниски, непроветриви места, както и когато са допуснати силно зашумени лози. Вреди се получават и при късни поливки и чести дъждове.

Борбата със сивото гниене по гроздето се провежда с контактни и системни фунгициди. Болестта се проявява и през първите двадесетина дни на август.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от В лозята
14103
0

С него можете да подмените сорта на дворната асма През този месец може да се направи присаждането "на разцеп", за което много читатели искаха пак да напишем.

9693
0

Освен редовното пръскане по календарите за растителна защита с различни препарати, често се налага и извънредно - в зависимост от появата на едно или друго заболяване или неприятели.

19089
0

Резитбата да приключи не по-късно от края на месеца Този месец почвата в лозето е доста отъпкана и трябва да се обработи веднага след като се направи резитба и се изнесат пръчките.

86355
0

Март месец е много важен за лозарите, по-точно за техния календар. Какво не бива да пропускат. Ако през топлите дни на февруари не са извършили изцяло резитбата при отделните сортове лози,

25074
0

Присаждането на място чрез метода на разцеп се извършва през месец април. Той именно служи за подмяна на сорта или в случай, когато е измръзнала надземната част на лозата.

Още от Фермер
378
0

Националният съвет реши да продължи мониторингът за здравословното състояние на горите и да се подготви 5-годишна програма за възстановяване на увредените „Горският сектор е изправен пред решаването

99
0

След обилните валежи от дъжд и сняг срутище се е активирало в махала "Стара Падина" на ардинското село Падина, съобщиха от пресцентъра на община Ардино.

1197
0

Холандска организация за защита на животните представи законопроект, в който предлага да се забрани клането на всички видове животни без предварително зашеменяване, съобщава Partijvoordedieren.

1332
0

Продължение от бр. 1371 Избор на дюзи: следете прогнозата за времето Пренебрегването на климатичните условия е една от най-грубите грешки на земеделците при работа с пръскачките.

1665
0

Всеки млад пчелар трябва да е наясно с взаимоотношенията между пчелите работнички и пчелната майка. Те са пряко обвързани и се изменят непрекъснато поради променящите се вътрешни и външни условия.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Моделката Кристин Илиева, която пострада тежко в катастрофата на певицата Дивна, трябва да премине през още няколко изключително важни операции. Борбата за нейното пълно възстановяване продължава, експертите от ВМА правят всичко възможно да спасят напълно нейния крак и на този етап хубавицата има нужда да бъде дарена кръв в нейна полза.

Известна турска певица и актриса бе осъдена на 10 месеца затвор за обида на президента Реджеп Тайип Ердоган по време на изпълнение през 2016 г., предаде Ройтерс, позовавайки се на местни медии. Певицата Зухал Олджай бе обвинена, че е обидила президента, като изпълнила своя песен, чийто текст преработила с цел да критикува Ердоган,

Създателят и директор на интернет-корпорацията „Фейсбук“ Марк Зукърбърг заяви, че в Македония са открити редица фалшиви профили в социалната му мрежа , които са разпространявали фалшиви новини. Той заяви лично това по време на интервю пред телевизионния канал Си Ен Ен, цитиран от Фокус. Обсъждайки възможната намеса на изборите от недействителни

Отговор:За съжаление няма химически продукти, които са подходящи за таза цел. Просто трябва да подкопаете дънера и да се опитате да извадите корените му.
youtube video
Към галерията с видеа