И до 15-20-и август може да се прояви сиво гниене

11 август 2017
В лозята
0
9945
 

И леко мокро грозде може да се зарази

При висока влажност и подходяща температура има много, много благоприятни условия за сивото гниене.

И през августовско време причинителят е способен да заразява гроздовете, а тогава се получават и най-големите щети.

Тъй като в някои години болестта е способна да унищожи над 50%, че и до 60-70% и повече от плода на чувствителните сортове, и сега трябва да се внимава.

Да се наблюдава ципата на зърната

Тази на заболелите изведнъж придобива светлокафяв цвят, по-лесно се обелва и се пука.

Първоначално започват да се появяват дребни кафяви петна, които не се виждат, но постепенно се увеличават и обхващат цялото зърно.

Когато условията са благоприятни сивото гниене се предава на съседни зърна

Бързо може да обхване целия грозд, който се покрива с плесен.

Много пъти сме предупреждавали, че този патоген напада както лозите, така и грозде в щайга или при транспортиране и съхранение.

Обикновено заразяването на зърната става, чрез рани, а те могат да бъдат причинени от много неща - молец, градушка, оидиум, напукване след дъжд и др.

Когато гроздето е мокро то може да се зарази и без да има рани по него.

Пораженията са много по-големи, когато лозята растат са в ниски, непроветриви места, както и когато са допуснати силно зашумени лози. Вреди се получават и при късни поливки и чести дъждове.

Борбата със сивото гниене по гроздето се провежда с контактни и системни фунгициди. Болестта се проявява и през първите двадесетина дни на август.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от В лозята
20259
0

Укрепете леторастите, попълнете празнини При асмите, както и при стъблено отглежданите лозя сега периодично трябва да се привързват леторастите към съответната конструкция - правете това,

17541
0

Различна е за различните сортове - коя е оптимална Инж.Николай Бакалов Технологичната зрялост на гроздето е най-важният показател, но тя е специфична за всеки отделен сорт.

24912
0

На поредица от въпроси отговаря д-р инж.техн. Николай Бакалов - консултант Поговорката гласи, че "от хубава мома става хубава булка", а това важи с пълна сила и за гроздето и виното.

13194
0

Новоизлюпените гъсенички се вгризват във вътрешността на зърната През юли щети по лозата, особено по десертните сортове, нанасят гъсениците от второто поколение на шарения гроздов молец.

48222
0

Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ-БАН През юли при лозата продължават пръсканията срещу мана и оидиум (брашнеста мана). Срещу маната са регистрирани Арметил М - 0,25% (20 дни), Полирам ДФ - 0,

Още от Фермер
1620
0

l Ловците минават през специално обучение l Има притеснения да не се стреля и по дивеч, който не е разрешен 81 211 диви свине трябва да бъдат отстреляни през тази година,

3141
0

Когато няма беритба, никога не трябва да се дава на пчелите храна през деня, а само вечер, всякога вътре в кошера и отгоре на рамките, напомнят от pchelar.net.

2826
0

Огромен се оказа интересът към темата за чумата и справянето със заразните болести по животните през този доста горещ за ветеринарите месец юли. Що се отнася до стопаните на стоката,

693
0

Днес приключи и последният прием на заявленията за подпомагане за реконструкция, ремонт, оборудване и обзавеждане на общински сгради, в които се предоставят обществени услуги,

2160
0

Приключи предварителното класиране на проектните предложения по подмярка 6.1. „Стартова помощ за млади земеделски стопани“ от мярка 6 „Развитие на стопанства и предприятия“ от Програма за развитие

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Стресът започва много преди да настъпи затормозяващо събитие, доказват учени. Може да има известна истина в суеверието да внимаваш да не станеш сутринта от леглото с кутсузлийския крак. Ако започвате деня си с фиксиране в разсъждение, че ви очаква стресиращо ежедневие и ядове, това може да саботира ума ви чак до лягане вчерта.

- Слагаме в лютеницата само пресни чушки и домати от Тракийската низина, няма химия и добавки, кълне се Мария Русенова - Приготвя се по БДС повече от 50 г., славата ѝ се носи по всички континенти, сега чака и защита в ЕС С нея са израснали поколения българи. Тя и сега е утеха за сънародниците ни зад граница.

В началото на ваканцията пристигали по 100 заявления на ден Работят като бармани и сервитьори Бум на ученици, които искат да работят на морето, вместо да почиват през лятната ваканции, отчете инспекцията по труда. С 20% повече разрешителни са издадени на деца под 18 г. през първите шест месеца на годината в сравнение със същия период на 2017 г.

Отговор:Описанието не е достатъчно, за да се определи вредителя. Ако стъблата са полегнали вследствие на повредата, няма какво да се предприеме. Неприятел, който вече се е вгризал, независимо дали в стъбло,...
youtube video
Към галерията с видеа