Слънчевите очила са предпочитан аксесоар през лятото. Важно е да се подберат такива, които предпазват очите. В зависимост от цвета на стъклата се променя и напрежението върху очите, както и самите образи, които възприемаме.

Влиянието на цвета на стъклата можем да обобщим по следния начин:

Виолетовите са най-опасни за очите, тъй като пропускат и засилват ултравиолетовите лъчи от слънцето и могат да доведат до увреждане на очите. Затова те в никакъв случай не са препоръчителни.

Розовите/яркочервените слънчеви очила не защитават достатъчно от слънцето, защото имат много ниска степен на затъмнение. Освен това засилват видимостта и контраста на обектите на син и зелен фон и при малко светлина. По-подходящи са за моден аксесоар или да се ползват по време на ски и зимни спортове, при облачно време, разходка в гората и шофиране при сумрак.

Червените са подходящи за светли открити места и се ползват най-вече от спортисти. Те обаче бързо изморяват очите, а също натоварват и психиката - ставаме по-нервни и раздразнителни. Подходящи са за ловджии и стрелци, защото с тях целите се виждат по-лесно;

Жълтите, оранжевите, златните и кехлибарените стъкла не пропускат синия цвят и подобряват усещането за контраст. Не са подходящи за слънце, но са идеални за носене в облачно време и шофиране нощем, тъй като неутрализират заслепяването от фарове и силни светлини. Идеални са също и при стрелба и лов.

Сините слънчеви очила, противно на оранжевите и жълтите, понижават контраста и видимостта. Очите се опитват да компенсират влошеното зрение и много бързо се изморяват. Не се препоръчват за деца. И все пак за възрастните са подходящи, когато времето е слънчево до частично облачно.

Кафявите, сивите и зелените стъкла са с неутрални цветове, което означава, че те осигуряват добра защита от ултравиолетовите лъчи, слабо подобряват контраста и затъмняват цветовете, без да ги променят.

Зеленият цвят действа успокояващо на нервната система и намалява натоварването на очите. Често се избират за шофиране.

Сивите (т.нар. "опушени") стъкла подобряват контраста и чувството за дълбочина на картината. Най-подходящи за шофиране и риболов в плитки водоеми.

Кафявите стъкла максимално доближават цветовете, които виждаме до естествените им нюанси и затъмняват отблясъците. Не създават умора при продължително носене и са много подходящи за ежедневна употреба. Подходящи са както за интензивна слънчева светлина, така и при облачно време.