Разположено ниско в пейзажа, езерото прибавя великолепие в градината. Неговата повърхност отразява небето, хваща вятъра и осигурява дом на рибките.

Откритото пространство на добре оформено езеро, създава баланс с дърветата, камъните, структурите и земните форми.

В природата езерото си има източник, извор или поток, може би със водопад. Също така си има и от къде да изтича. За да подражаваме на естествената природа, създаваме такъв завършек на езерото, дори той да не е нещо повече от един малък наклон или равна площ с няколко закръглени камъка и мочурлива трева.

Асиметричните езера изглеждат най-добре, тъй като те подражават на асиметрията в природата. Съответно всяка една такава форма, стига да ви харесва, е подходяща. Възможно е да включва сравнително тясно място, където пътят може да премине в мост над водата.

От основната гледна точка или там откъдето се вижда езерото, най-често къщата или терасата, то насочва окото към определен фокус в градината.

Ако градината е твърде малка, за да побере езеро, едно водно басейнче или малко вирче, също може да отрази небето или да освежи посетителите.

Евтин вариант

Градинско езеро от стара гума в 5 стъпки

Ако живеете в къща или пък имате лятна вила в някое китно българско селце, ще се съгласите, че всяка градина заслужва да има поне едно изкуствено езеро.

Според древното учение фън шуй водните декорации носят късмет и допринасят за разнообразието и хармоничната атмосфера в градината. Вижте как бихте могли да направите сами малко езеро в 5 стъпки.

Необходими материали и инструменти

Стара гума; PVC фолио; Пясък; Дребен чакъл; Едри и дребни камъчета; Растения; Лопата; Електрически трион или ръчна ножовка; Нивелир

Стъпка 1

Пригответе си нужните материали и инструменти, след което изберете подходящо място за вашето изкуствено езеро. Гледайте почвата да е рохка и да не е под наклон. Вземете лопатата и изкопайте дупка, достатъчно дълбока, за да поставите гумата в нея. Покрийте дъното с пясък и измерете с нивелира, за да сте сигурни, че основата на езерото ще бъде идеално равна. Поставете гумата.

Стъпка 2

С помощта на електрически трион или ръчна ножовка внимателно изрежете горната част на гумата в най-широката й част. Преди да пристъпите към следващата стъпка, се уверете, че сте отстранили всички камъни и остри предмети от вътрешността на гумата.

Стъпка 3

Обвийте гумата с градинско ПВЦ фолио, което можете да откриете в специализираните магазини. Важно е то да бъде достатъчно гъвкаво, така че да прилепне по облата форма на гумата.

Стъпка 4

Запълнете останалото празно пространство между гумата и дупката с дребен чакъл. В горната част поставете по-големи камъни, които да държат фолиото, така че да не се отвива.

Стъпка 5

Напълнете езерцето с вода и декорирайте по ваш вкус с растения и речни камъни.

Източник: Handimania

Езерце в готово корито

Друг лесен начин да се сдобиете с езерце в двора е да купите готово корито. За целта може да използвате и старата вана. Принципът е почти същият: изкопавате дупка, поставяте коритото, пълните с вода и украсявате според личните си предпочитания.