Предлагаме рецепта за бързо приготвяне на малинов ликьор, на който не му се налага да отлежава. Целият процес отнема не повече от 2 часа. Получената напитка е сладка, но не натрапчиво, с приятен аромат на горски плодове.

За приготвянето са подходящи всички сортове малини, пресни или замразени, но най-важното е да не са презрели, загнили или плесенясали.

Когато се използват замразени плодове, за да се съхрани плодовият аромат, задължително трябва да се използва не само плодът, но и течността, която се е отделила при замразяването.

Като алкохол може да се използват водка, разреден с вода етилов спирт или коняк.

Продукти: 0,5 кг малини (червена или жълта), 1,25 л алкохол (40%-ен спирт), 0,7 кг захар, лимонена киселина, 0,6 л вода, 5 г ванилена захар.

Получава се около 2 л ликьор.

Приготвяне: Малините се заливат с водата, кипват се и се варят на слаб огън като периодично се разбърква.

Плодът трябва да стане бял, за което ще са нужни около 50-60 минути. Прецедете през сито и старателно изстискайте почти до сухо плода. Добавете захарта, като бъркате до пълното ѝ разтваряне.

Похлупете и оставете да изстине до стайна температура. Прецедете “компота” през 2-3 слоя марля. Към получената течност добавете алкохола, лимонената киселина и ваниловата захар.

Разбъркайте добре и прехвърлете в бутилки. Затворете и оставете бутилките за 1-2 часа при стайна температура, като на всеки 30 минути разклащайте за по-добро разтваряне на компонентите.

Филтрирайте напитката през памук, за да се избистри. Ако мътността и утайката не са проблем за вас, можете и да прескочите този етап.

Домашният малинов ликьор е готов и след изстудяване можете да дегустирате. Може да се съхранява в тъмни помещения до 1 година. Алкохолното съдържание е 18-20%.