Гул Донг

Известен още като пакистански булдог, този род едрогабаритни кучета (достигат ръст 90 см и тегло 90 км) е създаден чрез кръстосването на пакистански мастиф с пакистански бултериер с основно предназначение да участват в битки. За да бъде гледан в домашни условия, Гул Донг трябва да бъде трениран и възпитан от опитен стопанин, способен да наложи волята си над неговата.

Басенджи

Едно от най-малките като размер и най-древни кучета, включени в тази класация, известно още като африканско нелаещо куче или конго-териер. Много характерни за басенджи са неумението му да лае (вместо това издава всевъзможни забавни звуци), завитата като геврече опашка и обърнатите напред щръкнали учи. Очевидно е, че басенджи не би могло да нанесе пораженията, на които са способни повечето от описаните досега опасни породи. Но не го подценявайте - образът му може да бъде открит на множество египетски фрески.

Ако бъдат лишени от внимание и не им се осигуряват достатъчно разходки, басенджи могат да станат трудно контролируеми. А подозрителността им към непознати да прерасне в агресия.

Санбернар

Санбернарите са едни от най-едрите кучета изобщо, достигайки тегло от 100 килограма и ръст 85 сантиметра. Създадени от монасите от Санбернарския манастир, намиращ се в Алпите, тези кучета се ползват със славата на самоотвержени спасители. Това обаче не означава, че не могат да бъдат деструктивни. Подобно на другите породи, отличаващи се с особено големи размери, те трябва да бъдат обучавани компетентно от съвсем малки и най-вече да се социализират. Така ще могат да контролират поведението си, когато някой извън близкото им обкръжение навлезе на тяхна територия.

Басенджи
Басенджи
Санбернар
Санбернар