Ограничават движението на тировете през всички месеци до края на лятото. През юли и август движението за камиони ще е забранено не само за магистрала "Хемус", но и за всички останали магистрали. Това обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков по време на дискусията "Магистрала "Хемус" - възраждане на българския Север", която се провежда в момента във Велико Търново.

Целта е да се облекчи трафикът за пътуващите през отпускарския период, каза министърът.

Преди около две седмици вестник "24 часа" първи съобщи, че тировете са пуснати да пътуват свободно по магистралите през лятото. Това е станало възможно със заповед от 21 ноември 2016 г.. Според нея тежкотоварните камиони вече не се спират в петък и неделя за определени часове по магистралите, а ограничението е за няколко участъка от първокласни пътища.

Забрана за тирове по магистралите има само за официални празници - от последния работен ден преди празниците от 16 до 20 ч и в последния почивен (празничен) ден от 14 до 20 ч.

Единствената забрана за тирове през уикенда по магистралите е за участъка от “Хемус” от София до Ябланица, но тя бе издадена на 16 юни тази година заради ремонтите. 

Информацията за облекченията за тировете бе потвърдена от лидери на организации на превозвачите.

Според тях бил постигнат консенсус по въпроса след дълги разговори, в които са участвали представители на пътната агенция, КАТ, “Автомобилна администрация” и прокуратурата

ВИЖ ПРЕЗЕНТАЦИЯТА НА МИНИСТЪР НАНКОВ ТУК.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА ТУК: 

Даниел Панов: Откакто магистрала Хемус е приоритет вече имаме 150 млн. инвестиция от Австрия (Видео)

Министър Нанков обеща да завърши поне 75 км от "Хемус" за 4 години

Цветан Цветанов: "Хемус" е задача на всички партии (Видео)

Николай Михайлов, „Трейс Груп Холд“: След „Хемус“ е време за тунелите под Шипка и Петрохан (Видео)