Изминаващият сезон се оказа доста труден за рапицата в Южна България. Че маслодайната култура няма да е сред водещите за фермерите в района стана ясно още през есента. Сушата през летните месеци затрудни изключително обработката и сеитбата на рапицата, а липсата на валежи – поникването й. Още тогава се наложи фермерите да разорат доста посеви, а други направиха това през пролетта. По неофициални данни е останала половината от рапицата, която първоначално беше засята.

Рапицата, която остана няма много добро развитие, растенията са по-издължени, имат по-малко разклонения, добивите също ще са по-ниски, споделя Стефания Бакларова, представител на Еуралис за Южна България.

Рано е да се каже какви ще са резултатите, но в по-добрите месторастения се очакват около и над 450 кг/дка, но на други места – ще са доста по-ниски. За съжаление сушата се оказа лимитиращ фактор и засегна всички хибриди.

Смея да твърдя, че хибридите ни от новата генерация се справят по-добре при екстремни условия, разбира се, срещу тотална суша, никой не успява, е категоричното мнение на Стефания Бакларова.

Още по темета, четете в новия брой на вестник „Български фермер“ от 29 юни.