То е чест гост след градушка

Бяло гниене по гроздето

Това гъбично заболяване често се случва в лета, последвали пролети като отминаващата.

Повредите са вследствие на слънчеви изгаряния или градушка.

На външен вид по плодовете на лозите от едната страна се получава размекване.

Това се наблюдава при сортове, особено ранни, от средата на юни до края на август, най-вече след проливни дъждове с вятър и градушка.

Внимание:

При температури от 18 до 30°С и висока влажност на въздуха заболяването се развихря много бързо. В рамките на часове някои зърна могат да потъмнеят в единия край, да придобият попарен външен вид и да се посбръчкват.

Може да са заразени в рамките на един грозд, при група от гроздове.

Първо се появяват мръсни жълти петна.

Късните сортове се сбръчкват и стават с нехарактерно оцветяване - мръсно тъмносиньо или розовосиньо до червеникавокафяво. Главната особеност на бялото гниене е появата на мръсни розови точки около 1 до 1,5 мм в сухо време и черни точки във влажно.

Опасното е, че и почвата може да стане източник на инфекция през следващите години.

Мерки за контрол

От лози, повредени от бяло гниене не могат да сесъбират резници, те не растат и няма да пуснат корени.

След градушка е необходимо възможно най-скоро - в рамките на 24 часа - да се пръска с медсъдържащи препарати. Препаратите с мед може и да не ограничат достатъчно развитието на тази инфекция, затова в малки лозя трябва да се отстранят такива зърна и да се унищожат извън двора.

Причинителят се съхранява в почвата за период до 10 години.

На снимката се виждат щетите от бяло гниене, понякога подобен модел на повреда се появява и от калций, магнезий или при суша
На снимката се виждат щетите от бяло гниене, понякога подобен модел на повреда се появява и от калций, магнезий или при суша