Правилното и пълноценно хранене на прасетата за разплод е основна предпоставка за получаване на здрави и добре развити животни с високи репродуктивни възможности. По тази причина величината на средния дневен прираст не е основен показател за продуктивността им. Добре хранените разплодни женски свине достигат 110-120 кг живо тегло на 220-240 дневна възраст, когато вече могат да се заплождат.

Върху половото съзряване оказват влияние както генетичните фактори, така и факторите на околната среда. Чрез равнището на хранене и съдържанието на хранителни вещества в дневната дажба е напълно възможно да се окаже влияние върху възрастта и живото тегло, при което настъпва половата зрялост. Задачата, която трябва да си поставите при отглеждането на женските разплодни свине е чрез регулиране на храненето за постигане на необходимото тегловно развитие и бъдещата репродуктивна способност. Върху растежа и развитието на ремонтните прасета оказва негативно влияние както недохранването, така и прехранването. Ниското енергийно равнище на дажбата (под 20% от нормата) забавя растежа и увеличава разхода на фураж за килограм прираст.

При ограничено хранене и изхранване на непълноценни дажби, ремонтните свине могат да се изтощят така, че и при по-късно пълноценно хранене да не могат да развият висока продуктивност. При това се получава по-тънка гръдна сланина, което по-късно води до проблеми, свързани с продуктивността и продължителността на използване. Животните, които имат повече мастни резерви при заплождане, раждат повече и по-тежки прасета. От друга страна, прехранването води до затлъстяване на животните с всичките му отрицателни последици. Научните изследвания показват, че нормираното хранене на ремонтните прасета, в сравнение с храненето на воля, осигурява оптимален растеж на животните и получаване на по-добри репродуктивни показатели. Трябва да се стремите през периода на отглеждане от 30 до 120 кг живо тегло да постигнете 500 - 600 г среден дневен прираст. Форсираното хранене непосредствено преди (7-14) и дни по-време на заплождането допринася за получаването на повече прасета. Веднага след това храненето се ограничава.

Ремонтните свине могат да се хранят само с комбинирани фуражни смески. В тези смески се използват всички фуражи, които се дават и на другите категории свине. Според изискванията те трябва да съдържат не по-малко от 2650 ккал обменна енергия на килограм, 15,0-12,5% суров протеин, 0,80-0,60% лизин, 0,90-0,70% калций и 0,65-0,50% фосфор. Зърнено-житните фуражи, които са в основата на фуражните смески са бедни на лизин. За правилното балансиране на аминокиселини в смеските се включват богати на лизин фуражи, соев шрот, грах и др. Храните от животински произход имат благоприятен аминокиселинен състав и оказват положително влияние върху апетита на животните. Включването на 10-15% люцерново брашно в смеските за ремонтните свине повишава пълноценността им и допринася за по-доброто развитие на храносмилателната система.

Използването на т.нар. комбиниран тип на хранене може и трябва да намери по-голямо приложение в по-малките ферми. При този начин на хранене се препоръчва 70-80% от хранителността на дневната дажба да се осигурява от комбинираната фуражна смеска. Останалата част се осигурява от допълнителни фуражи - млечни отпадъци, отпадъци от хранителната промишленост, тревни и сочни фуражи. Всички те, с добрите си вкусови качества повишават апетита на животните.

При храненето на ремонтните свине се обръща внимание и на минералното хранене. При недостиг на минерални вещества главно калций, фосфор и магнезий, нарастването на костите изостава здравината им намалява, постановката на крайниците се променя и животните окуцяват. Тази е една от причините заради която отпадат част от ремонтните прасета.

Дневната дажба се залага двукратно. Смеските могат да се дават навлажнени в брашнест вид или гранулирани. Зелените фуражи се дават в по-рана фаза от развитието си, когато съдържанието на влакнини е по-ниско . Млечните отпадъци и отпадъците от хранителната промишленост трябва да са пресни.

Осигуряването на пасище и разходка на чист въздух оказва благоприятно влияние върху растежа и развитието на ремонтните прасета .