* Това няма да е излишно и за майсторите, и за потребителите, и за държавата, която точно сега подготвя ново законодателство

Трябва да признаем, че научните достижения в областта на производството на ракия са недостъпни за домашния производител, а все пак би трябвало някои от тях да се използват.

От друга страна у нас липсва контрол за качеството на произвежданата ракия, често то е ниско или дори вредно за здравето на консуматора.

Опитът ми като консултант на домашни производители на вино и ракия показва, че ако на тях им бъде оказана помощ,

може да се подобри качеството на произвежданото вино и ракия

и да се доближи до това на производствените фирми.

Според мен помощта към домашните производители може да бъде популяризирана чрез литература на винарската технология и препоръки за най-подходяща винарска техника при домашни условия. Помагат и контактите след организиране на публични дегустации и конкурси.

Важно е отбелязването на допуснати грешки и пътищата за избягването им. Сигурно у нас няма кой да се занимава с това, но върши добра работа едно

обучение на домашните производители

като курсове и издаване на специални майсторски свидетелства.

Събирането на акцизи и други държавни такси е лесна работа, но би трябвало да се съчетае с контрол.

Тези производители трябва да знаят, че взетите от тях държавни такси ще подпомагат посочените по-горе организации за осъществяване на тяхната дейност.

Относно производството на ракия у дома съществуват различия между нормативните документи и прилагането им.

Разминаването...

Според приетите нормативни документи дестилацията на ферментиралите плодови каши може да се извърши само в специализирани малки обекти за дестилация с регистрирани дестилационни казани, контролирани от агенция "Митници".

В тези обекти може да се извърши по-качествена дестилация и да се посочат грешките на домашните производители.

Но масовата практика показва, че дестилацията се провеждав дестилационни казани с възможно най-разнообразна конструкция и във всякакви приспособления. При някои от тях не може да се осъществи правилно дестилационния процес.

В тази си част

нормативната уредба e за промяна

А дестилацията при домашни условия трябва да може да се контролира и да се помага, а не да се стимулира нелегалната дестилация.

Трябва да се контролира и качеството на произведената ракия, съгласно здравните норми. Особено за цианиди и метилов алкохол, които са най-честата причина за отравяния.

При анализ на домашни плодови ракии бе установено, че

количеството на цианидите може да достигне 15-18 пъти над максималната норма

Та е 1 мг/л 100% алкохол.

На какво се дължи това. Много често кашите ферментират и се остават дълго време с костилките преди дестилацията.

Поради същата технологична грешка количеството на метиловия алкохол в домашните ракии може да достигне 2-3 пъти над максимално допустимото.

Като цяло европейското бъдеще на производителя на вино и ракия за семейна консумация е в прерастването на дейността му в малка винарска изба или дестилерия.