Рапичните хибриди са селектирани с генетика ОГУРА

Вече няколко години Еуралис предлага фокусирано и стегнато рапично портфоли, най-доброто от френската генетика.

В портфолиото на фирмата тази година има два Клиърфийлд хибрида, както и шест конвенционални.

Преимуществата, които дава Клиърфийл технология са:

По-висока ефективност на хербицида при сухи години.

По-широк спектър на приложение на хербицида.

По-добър контрол на плевелите.

От икономическа гледна точка, особено при сухи години, тази технологията има и още едно важно преимущество, а то е че се прилага хербицид само при поникнала рапица, т.е. няма хербицидно приложение веднага след сеитба.

Много важно техническо предимство на Еуралис е, че всички хибриди са селектирани с генетика, която се нарича ОГУРА (т.е. съдържа ген от черна ряпа), което ги прави устойчиви на разпукване. Растенията с генетика ОГУРА се характеризират с мощен растеж и добър хабитус.

ЕС АКВАРЕЛ CL е ранен хибрид от системата за производство на рапица Клиърфийд.

Характеризира се с по-късно възобновяване на вегетацията през пролетта, като това е от полза, когато имаме нетипично високи температури през зимните месеци. Рапичните растения губят своята устойчивост на измръзване, когато са във фаза на активна вегетация. Наличието на по-късно възобновяване на вегетацията през пролетта ни дава по-голяма сигурност за запазване устойчивостта на измръзване по-дълъг период от време!

Хибридът е с бърз начален старт през есента, а силните му страни са, че е устойчив на издължаване и полягане и е един от най-устойчивите на разпукване на шушулки хибриди на пазара.

Акварел има голяма маса на 1000 семена, шушулките са по-къси и по-дебели (отново характерна черта за генетиката от тип - Огура), като това ги прави силно по-устойчиви на разпукване.

ЕС АНЖЕЛ CL е другият Клиърфийлд хибрид, средноранен като ранозрелост.

Освен високото съдържание на масло, този продукт ще ви помогне да запазите полетата си чисти, защото е генетично устойчив на синя китка.

ЕС ДЖЕЙСЪН е средноранната звезда в портфолиото на Еуралис. Той е нова генетика хибрид, силно устойчив на разпукване на шушулките. Характеризира се с голяма пластичност, което го прави подходящ за всички региони.

Джейсън има отлична конверсия на хранителните вещества в биомаса и сътветно е чудесен предшественик за следващата култура. Характерно за хибрида е и големият му капацитет за разклоняване, което обуславя добра конпенсаторна способност и оптимален добив, дори и при по-малка гъстота на посева.

ЕС НАТАЛИ е ранен, конвенционален хибрид, специално селектиран за българския пазар, което го прави високо адаптивен към почвено-климатичните условия в страната.

Понася по-висока посевна норма. Ако за другите хибриди препоръката ни е 45000 семена/дка, за тях нормата е 55000-60000.

Допълнително за Натали можем да кажем, че хибрида има дълго централно стебло, по което се разполагат основния брой шушулки.

ЕС ДАРКО е ранен хибрид от най-новата генетика на компанията. И при него, както и при Акварел е характерно по-късното възобновяване на вегетацията на пролет - за по-голяма сигурност.

Дарко е с подобрени генетични параметри като висок потенциал за добив, висока масленост (50%) и отлично качество на зърното. Устойчив е на болести и полягане, силно толерантен е и на измръзване. Дарко има висока толерантност към хербицид с активно вещество Кломазон - не се проявява фитотоксично изжълтяване на листата след третиране.

ЕС МЕРКУРИЙ е един от най-студоустойчивият хибрид на българския пазар. Специфичното за него е, че той прави много разклонения и голям брой шушулки. Започва да разклонява от основата на стъблото, затова е много важно да се спазва посевната норма, за да може напълно да разгърне потенциала си - не повече от 45 растения на кв. м.

Иновацията при рапицата е хибридът Империо

За първа година фирмата предлага и един иновативен рапичен хибрид с изключителен профил - ЕС Империо.

Освен завишените параметри като добив, устойчивост на полягане/разпукване, студоустойчивост и т.н. Това, което прави хибридът много сигурен е, че в него е заложена нова технология за устойчивост на фома, с която селекционерите на Еуралис създават последните поколения хибриди.

Заразяването с фома започва от листата и продължава към стеблото на растението. През пролетта последиците са видими и върху кореновата шийка.

Развитието на фома е възможно при наличие на средновисоки температури през есента, обилни валежи и достатъчно наличие на светлина. Най-ефективният начин за контрол на тези гъбички е чрез устойчиви хибриди. При хибридите зимна маслодайна рапица на Еуралис съществуват два вида комбинирана устойчивост: генетична и количествена.

Генетичната устойчивост на фома представлява контрол на гъбичките чрез няколко гени, наричани RLM гени. Тази устойчивост защитава растението още от ранните етапи на развитието му. В Империо е заложена устойчивост на последните раси от фома.

Количествената устойчивост се контролира от няколко гена с частично въздействие върху фома.

За разлика от генетичната устойчивост, количествената устойчивост ограничава развитието на гъбичките вътре в растението, но не блокира входа за тях. Затова в този случай през есента може да се наблюдава известно количество петна по растенията, но тъй като генетиката на нашата рапица конреолира огромна група от щамове, последици върху добива няма да има. При този вид устойчивост, заразяването с фома става по-трудно, което прави количествената устойчивост по-стабилна във времето.

ЕС Империо е хибрид, който съдържа в себе си и двата вида устойчивост. Това дава сигурност, че дори при наличието на зараза от фома през есента, при изпускане на правилния момент за пръскане с фунгицид, което както знаем, за да има ефект, трябва да е превантивно, растението няма да бъде заразено.