Те и фермерският мениджмънт изместиха системите за поливане и дроновете от първите места

Ръст на вложенията в AgTech се очаква за 2017 г.

Алма Давидова

Пазарът на агротехнологии - AgTech 2016 беше динамичен и претърпя доста промени. Вложенията в тази сфера падат, а дроните и роботите вече не са във фокуса на инвеститорите.

Компанията AgFunder описва в своя доклад най-важните цифри в сферата на агротехнологиите за 2016 година. Подобни инвестиционни обзори излизат от 2014 година насам.

Освен с годишните пазарни отчети за AgTech, компанията се занимава и с инвестиране и е онлайн-платформа - своего рода аграрна версия на Kickstarter за рискови фондове.

След позиционирането на агростартъпите /единственото основно изискване, за да се нарече една компания "стартъп" е потенциалът й за растеж/ компанията създава фонд, в който част от парите влага AgFunder, а другата част се събира от акредитирани инвеститори. Когато се събере нужната сума, фондът се закрива и парите се инвестират в стартъп.

Така че докладът, с който ще ви запознаем отразява погледът върху пазара от страна на инвеститорите.

Размерите на инвестициите в агротехнологии са паднали, а броят сделки се е увеличил

През 2016 г. рисковото инвестиране в сферата на AgTech е спаднало с 30% за първи път през последните 3 г. Причина за спада са рекордните показатели през 2015 г. ($4,6 млрд) и предпазливостта на инвесторите във връзка с политическата неопределеност в Европа и САЩ.

Това показва и увеличението с 10% на количеството сключени сделки. Това показва и интересът на рисковите фондове в сферата на AgTech, но там все пак се презастраховат за сметка на намалените суми за инвестиране.

Според данните на AgFunder ръстът в числото на сделките е свързан с по-ефективната работа на бизнес-операторите - ускорители.

Сред секторите най-голям спад бележат сферите на биоенергетиката и дроните

През последните няколко години всяко четвърто тримесечие традиционно показва най-големи резултати по отношение на инвестициите. Но през 2016 г. традицията беше нарушена. Второто тримесечие се оказва по-силно за стартиращите бизнеси от първото.

Основната част от инвестициите е в сферата на електронната търговия с храни /food e-commerce/. През 2016 г. секторът мина на първо място и получи $1,3 млрд. По-голяма част от сделките - повече от $100 млн, са били сключени именно в тази сфера.

Вижда се, че биотехнологиите и фермерският мениджмънт са изместили системите за поливане и дроните от първите места.

По количество сделки в тройката лидери са същите, само че са разменили местата си.

Биотехнологиите са вече във фокуса на световните инвеститори

Приоритетите на световните рискови фондове са се променили през последната година. Докато през 2015 г. най-голямо финансиране са получили дроните, то миналата година инвестициите в тях са паднали до 69%.

Сега статус на най-перспективно направление е получил секторът на биотехнологиите - инвестициите в него са се увеличили със 150%.

Една от причините за този ръст са резултатите от мащабно изследване на Американската академия на науките, техниката и медицината за влиянието на ГМО. То установява, че ГМ-продуктите не са вредни за човека и околната среда.

Според учените е въпрос на време общественността да започне нормално да се отнася към генетичните модификации.

Освен в сферата на биотехнологиите, ръст в инвестициите има в още три сектора: фарм-мениджмънт, novel farming systems и технологии за управление на доставките.

Благодарение на инвестициите в тях трябва да се появят проекти, които ще повишат ефективността на полетата и ще оптимизират ежедневните разходи на фермера за логистика и за защита на произведената стока.

Най-голямата сделка за 2016 г. е за $200 млн. тона

Толкова е получила китайската компания Yiguo, която работи в сектора food e-commerce. Този проект е финансиран от инвестиционната компания KKR и китайският гигант Alibaba Group.

Крупните проекти в сектора на биотехнологиите на компанията Indigo са финансирани два пъти. В началото стартиращият бизнес е получил $56 млн. След няколко месеца получава ново финансиране - за още $100 млн.

В топ 5 попада и компанията Appeal, която е изобретила опаковка за увеличаване срока за съхранение на продуктите.

Макар и Indigo два пъти за годината да е получила много пари, лидер във финансирането е станала Farmer`s Edge Laboratories. Тя е получила пари три пъти за 2016 г. и като цяло в нея са вложили $48 млн.

В сектора на фарм-мениджмънта са и други интересни проекти, например на Planetary Resources, която заедно с Bayer прави спътников мониторинг на посевите, или Drone Deploy, която е направила търговска площадка за дрони.

Компании от други направеления са получили малко по-малко пари. Например Ginkgo Bioworks - ферма, която отглежда микроби - $100 млн.

Делът на американските стартъпи пада с всяка година. Географията на инвестициите не се е променила - средствата отиват в стартъпи от САЩ, Индия, Китай, Канада, Франция, Великобритания и Израел.

Ако през 2014 г. парите за стартъпите и компаниите от САЩ са били 90% от всички инвестиции в агротехнологии, то през 2015 г. те са 58%, а през 2016 г.американците са получили 48% от всички пари.

С падането на дела на американските компании своите позиции са укрепили Индия и Китай. При това 7 от 10 най-големи неамерикански сделки са сключени за стартъпи от тези две страни.

През 2016 г. има взаимозависимост между страните и някои сектори в агротехнологиите

Например, канадските стартъпи са съсредоточени върху проекти в областта на фарм-мениджмънта, а британските - въф food e-commerce.

Индийците и китайците повече от всичко се интересуват от секторите food e-commerce и технологиите за управление на доставките.

А и доста китайски стартъпи са получили основна част от сумите за проекти по оптимизиране на логистиката.

Последните няколко години на AgTech пазара съществува тясна взаимозависимост: колкото повече расте нивото на глобалното финансиране на рисковия капитал, толкова по-голяма е инвестицията в агротехнологиите и обратно.

И доколкото миналата година глобалният показател пада с 10%, то и инвестициите в агроиновации също са намаляли - но с 30%.

Данните на експертите показват, че 2017 г. ще е малко по-добра по отношение на рисковото инвестиране. Ако тази тенденция се запази, то отново ще има ръст на вложенията в Аgtech. Интересно ще бъде и кои сектори ще попаднат във фокуса.