През последните години лавандулата се нареди сред атрактивните култури за производителите ни. За кратко време насажденията с лавандула се увеличиха многократно, като много площи се създадоха в Добруджа. Освен на лавандула фермерите в житницата ни залагат и на други билки – маточина, риган, бял равнец, кориандър, копър. Създадоха се, разбира се, и дестилерии за преработка на суровината.

Освен добрата новина, че фермерите започнаха да обръщат внимание и на други култури, извън традиционните зърнено-житни, има и не толкова добра. Увеличаването на площите, недоброто познаване на технологията на оглеждане на тези култури, съвсем естествено доведоха и до проблеми. А именно по-ниското качество на произведената суровина, а съответно и на маслото от нея, както и по-ниската му изкупна цена.

Така че доколко вече е печеливше да се гледа лавандула?

Всичко е в ръцете на фермерите. А за да отгледаш качествена продукция от етерично-маслени култури, трябва да се спазват добри практики, които да гарантират, че произведената суровина, ще отговаря на определени изисквания, които се следят от преработвателите.

Още по темата, четете в новия брой на вестник „Български фермер“ от 18 май.