Молибденът има голямо значение за кръговрата на азота и усвояването му от растенията.
Молибденът е компонент на активния център на ензима нитрогеназа, необходим на грудковите бактерии за фиксирането на атмосферния азот. Така в симбиоза с грудковите бактерии, бобовите растения осъществяват азотното си хранене.
Недостигът на молибден инхибира растежа. Той не се реутилизира и поради това дефицитът му се проявява върху младите листа и вегетационния връх. Най-голяма нужда от молибден имат бобовите култури: люцерна, детелина, фасул, соя, еспарзета, грах и фий.
Проведени и публикувани са изследвания, които показват, че листното подхранване на соята и люцерната със суспензионни торове увеличава броя, размера и активността на азофиксиращите грудки.
Още по темета, четете в новия брой на вестник „Български фермер“ от 11 май.
Коментари