Късното отбиване пък е вредно за майка им

Много наши читатели ни питат на каква възраст да отбият зайчетата

Отбиването на подрастващите животни е качествен маркер за зайците. Не трябва да се забравя, че при сериозни грешки в отглеждането зайчетата, останали без майчино мляко, може да развият цял куп стомашно-чревни заболявания. Ранното отбиване се отразява на здравословния статус на зайчетата, а прекалено късното пък е вредно за организма на майка им. Затова е важно отбиването да става на подходяща възраст. При определянето й трябва да се вземат предвид такива фактори като: наличие на качествени фуражи и достатъчно количество клетки.

Лактацията на зайкинята спокойно може да се удължи до 2 месеца, но обикновено зайчетата се отбиват по-рано. Още на 17-ия ден зайчетата започват да се подхранват с концентриран или с растителен фураж. След 25-ия ден частта потребено мляко от зайчетата намалява двойно, а към 35-ия ден - тази част става по-малко от 10%.

Отбиване без каквито и да са физически нарушения може да се прави на зайчета на 28-30 дни

На тази възраст храносмилателните им ферменти вече действат на пълни обороти.

При озайчвания, когато бременността на зайкинята съвпадне с лактацията, зайчетата се отбиват след 28 дни. Свързано е с това, че средната продължителност на бременността при зайкинята е 32 дни, а това означава, че може да се остави няколко дни да почива.

Към момента на отбиването зайчетата трябва да тежат 450-700 г в зависимост от породата.

Минимумът за всяко зайче е не по-малко от 350 г.

При отбиването всяко зайче не трябва да тежи под 350 г
При отбиването всяко зайче не трябва да тежи под 350 г