“Дъщеря ми е левичарка. Използвах много и различни методи да я отуча да използва предимно лявата ръка, но безрезултатно. Посъветвайте ме как как да ѝ помогна, за да не се чувства различна от другите деца” - пита Христина Ивова от Благоевград.

Светът е устроен за хора, които използват предимно дясната ръка. Ето защо на левичарите, докато свикнат, им е доста трудно. Като се започне от дръжката на вратата и се стигне до пресичането на улицата, всичко е съобразено с “мнозинството”. Когато десничарите пресичат улицата те първо се обръщат наляво, а после - надясно. При левичарите е точно обратното - първо гледат надясно, а после - наляво. Родителите постоянно трябва да са нащрек, докато детето научи правилата за движение. За да се научи малкият ученик да чете, като разбира текста, ще са нужни много време и търпение.

Друг проблем на малкият левичар е ориентирането по часовника. На него му е трудно да запомни накъде се движат стрелките.

Като правило децата се учат като подражават на възрастните. Мама бели картофи, шие, а дъщерята я наблюдава и се старае да повтаря нейните движения. При левичарите нещата се случват по различен начин. Детето иска да повтаря действията на майка си и не може да разбере защо при него нещата не се получават. За съжаление, то трябва на всичко да се учи самостоятелно и при това с много грешки. Макар това да води до известно изоставане на детето от въстниците му, не трябва да бързате да се разочаровате или да го обвинявате, че е мързеливо, немърливо или глупаво. Повярвайте, че на него му е трудно. То е като всички останали деца, просто възприема нещата по своему и различно от всички. Доказано е, че при левичари и десничари в по-голяма степен са развити различните полукълба на мозъка, а те отговарят за различни сфери на дейност.

Особености на левичари:

* По-продължителен период на твърдоглавие;

* По-късно започват да говорят, понякога лошо произнасят някои звуци.

* По-трудно им се отдават четене, математика и писане;

* Добре рисуват;

* По-емоционални са;

* Имат добре развито чувство за ритъм, музика и интонация;

* Доверчиви са;

* Характерни за тях са моментните усещания, следователно сълзливост, тревожност, склонност да се ядосват и да са гневни, но имат самочувствие и са упорити.

Съвети за родители:

* Бъдете внимателни, не говорете на детето, че е левичар;

* Не отдавайте всички проблеми на левичарството. Има и други, които могат да възникнат при деца;

* Ако вече сте установили, че лявата ръка е водеща, не се старайте да го промените в бъдеще.

* При левичари светлината от настолната лампа трябва да идва отдясно.

* Вземете на детето специални пособия за левичари.

* За по-бързо развитие на детето развивайте фината моторика на двете ръце ( да събира мъниста, да реди мозайка и пр.).