Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ - БАН

В началото на април агрометеорологичните условия ще се определят от относително сухо време.

Условията ще бъдат подходящи за сезонните агротехнически мероприятия, най-важното от които - сеитбата на слънчогледа.

На много места в Южна България вече са пропуснати оптималните срокове (втората половина на март). За Северна България тези срокове са през първото десетдневие на април.

През първото десетдневие вегетацията на земеделските култури ще протича с умерени темпове, при средноденонощни температури близки до климатичните норми.

В началото на месеца се прогнозира повишена вероятност за отрицателни минимални температури и критични стойности (под -2 градуса) за цветовете и завръзите на овошките.

През този период зимните житни култури ще встъпят в начало на вретенене. При успешно презимувалите посеви зимна рапица ще протича бутонизация.

През второто десетдневие се очаква съществено повишение на температурите и ускорено развитие на есенните посеви и трайните насаждения.

До края на април при зимните житни култури ще протича вретенене.

През последните дни от месеца на отделни места в полските райони част от посевите с пшеница и ечемик ще встъпят в начало на изкласяване.

През втората половина на април при рапицата ще започне цъфтеж, а при слънчогледа - поникване и начално листообразуване.

В края на второто и началото на третото десетдневие в равнинните райони почвените температури в 10-сантиметровия слой ще бъдат подходящи за сеитбата на царевица за зърно, а в края на месеца - за топлолюбивите пролетни култури (памук, фъстъци, фасул, дини и пъпеши и др.).

Очакваните валежи ще осигурят достатъчно влага за нормалното протичане на вегетацията при есенните посеви и засетите пролетни култури.

В началото на пролетта почвените влагозапаси в 50-см. и 100-см. слой в по-голямата част от страната са много добри - над 90% от пределната полска влагоемност (ППВ). Изключения има на места в Дунавската равнина (Кнежа, Новачене) и Подбалканските полета (Казанлък), където нивото е по-ниско (под 80% от ППВ).

При овощните се провежда интензивна растителна защита. По-подходящи условия за третиране срещу икономически важни болести (ранно кафяво гниене, къдравост по прасковата, сачмянка, струпясване, загиване на завръзите по дюлата и др.) и вредители (листозавивачки, листни въшки, молци, хоботниците и др.) ще има в началото и в края на първото, през втората половина от второто и в средата на третото десетдневие.