Заплождане, бременност и кърмене

Правилното хранене през този период може значително да увеличи стопанските резултати от отглеждането им.

Бременността на свинете продължава средно 114-115 дни - 3 месеца, 3 седмици и 3 дни. През това време в организма им настъпват значителни изменения. Увеличава се живото тегло, нарастват ембрионите и околоплодните обвивки, увеличава се околоплодната течност, млечните жлези се развиват, младите майки увеличават растежа си, възстановяват се загубите на живо тегло от предшестващата лактация.

Ето защо при храненето на тази категория животни се подхожда много внимателно. Освен това, за да се получат добри резултати, е наложително трите физиологични периода - заплождане, бременност и кърмене, да се разглеждат взаимно свързани.

Храненето да бъде организирано така, че през целия период на бременността майките да бъдат в разплодна кондиция

Следи се живото тегло на младите свине да не се увеличава повече от 30-35 кг (250-300 кг) среден дневен прираст, а на възрастните с 15-20 кг (130-170 кг), без продуктите на бременността.

Храненето на сухостойните и бременните свине е от съществено значение за получаването на по-висока продуктивност. Вече е установено, че храненето непосредствено преди и по време на заплождането оказва голямо влияние върху броя и жизнеността на родените прасета. По тази причина храненето през този период трябва да се подобри както в количествено, така и в качествено отношение. Практически това означава храненето да е на воля, като средната дневна дажба достига 3.5-4.0 кг

Ако свинете са се хранили недостатъчно през този период, дневната дажба в деня на покриването се увеличава значително. Изследванията показват, че по-усиленото хранене по време на заплождането компенсира до известна степен недостатъчното хранене преди това. Форсираното хранене оказва влияние върху плодовитостта само в случаите, когато степента на овулация е ограничена вследствие на недохранване. Това се наблюдава най-често при младите растящи свине, докато плодовитостта на завършилите растежа си майки не може да се повлияе в такава степен.

ВАЖНО! Усиленото хранене преди и по време на заплождането не трябва да продължава и по време на бременността.

Непосредствено след заплождането дневната дажба се намалява на 1.8-2.2 кг комбиниран фураж за бременни свине-майки.

Той може да съдържа 12.00-13.50% протеин, 0.50-0.60% лизин, 0.60-1.10% калций и 0.50-0.70% фосфор.

Храненето на свинете майки по време на бременността трябва да отговаря на физиологичните промени, които настъпват през този период. Заплодяемостта и плодовитостта до голяма степен зависят от периода на условна бременност когато се извършва оплождането на яйцеклетките, формирането и прикрепването на зиготите към маточната лигавица. Ако това не се осъществи, настъпва нова разгоненост. В сравнение с незаплодените свине обмяната на веществата през първия месец е увеличена с 25%, а преди опрасването - с 40%.

През първата половина на бременността, в сравнение с втората, нуждите от хранителни вещества не са така големи.

Средната дневна дажба от 2.0-2.2 кг фуражна смеска която задоволява напълно нуждите на свинете от хранителни вещества.

През последния месец преди опрасването растежът на фетусите, матката и вимето се увеличава значително. Нараства и живото тегло на животните.

През последния месец преди опрасването дажбата се увеличава на 2.4-2.8 кг. Три-четири дни преди опрасването храната се намалява наполовина, а в деня на опрасването животното се оставя само на вода.

В свиневъдната практика е прието бременните свине да се хранят ограничено. Обилното хранене през време на бременността води до висок прираст и значително намаляване на живото тегло по време на лактация. Освен това се знае, че разходът на хранителни вещества за синтезиране на млякото от телесните резерви е с 20% по-висок отколкото непосредственото му образуване от храната. Това води до преразход на фураж, което от икономична гледна точка е неизгодно.

Прието е бременните свине да се хранят два пъти на ден

Зърнените фуражи се смилат на ярма с размери на частиците 1-2 мм. Всички компоненти на дажбата се смесват много добре. При ограниченото хранене стриктно се следи всяко животно да получава дневната си дажба. В противен случай едни приемат повече храна, а други гладуват. По тази причина за предпочитане е индивидуалното хранене. То трябва да се прилага дори когато свинете се отглеждат групово.