Рано през пролетта ви радва с цвят и свежест

Изберете я, ако харесвате природните пейзажи или къщата ви е в битов стил

Тази поляна обикновено се изгражда от полски цветя и житни треви, като тревите са по-високи от цветята. Осеяният с ефектни багри цветен тревен килим е очарователен със своята нежност и пъстрота.

В днешно време става все по-популярна, заради естествената си красотата и екстензивната поддръжка.

В градинските центрове и разсадници можете да намерите различни смески за мавритански поляни, които съдържат семена на различни тревни видове и полски цветя.

Рано през пролетта, когато природата се събужда и околният пейзаж е все още сив и мрачен, мавританската поляна ни радва с цвят и свежест, за която мечтаем цяла зима.

Сезонната динамика на разнообразното колоритно въздействие през лятото и ранната есен също доставят голяма естетическа наслада.

Полските цветя, определят вида морава

Мавританските поляни са няколко типа, в зависимост от това, какви са полските цветя:

Мавританска поляна от едногодишни цветя с различна багра /пъстроцветни/ - тези цветя могат да са на групи или разхвърляни по цялата тревна площ.

В смеските за едногодишните килими се включва и италианския райграс, особено неговият едногодишен вариетет, който в определени случаи (при временни килими) се използва и самостоятелно. Посевните норми за тези треви в мавританските поляни се намаляват 2-3 пъти.

Общото количество на семената - тревни и цъфтящи - обикновено възлиза средно на 150 гр./10 кв.м. Луковичните растения в пъстроцветните поляни се препоръчва да се засаждат при разчет до 100 бр./кв.м.

Процентното участие в смеските на отделните цъфтящи видове с дребни семена е до 10%, а на тези с по-едри семена - до 20%.

От едногодишни цветя в една багра - те са ниски едногодишни цветя, обикновено от видовете незабравка и агератум. Такива поляни се садят на по-малки петна.

От многогодишни полски цветя с различна багра на цъфтеж - те се явяват като най-типичните мавритански поляни и най-близки до естествената природа.

Важно е добре да се комбинират с зеления фон на тревата, за да се получи и нежно мозаечно въздействие, наподобяващо алпийска ливада в планината.

От многогодишни едноцветни полски цветя - те се изграждат от видове, които след прецъфтяване запазват свежи своите листа. Подходящи видове са: флокс, аубреция, церастиум, тлъстига, звездан, зеленика, еделвайс, здравец и други.

Създавате цъфтяща ливада

Засявате семенцата за едногодишните поляни през март-април

Теренът за създаване на мавританските поляни трябва да бъде добре подравнен - без много завишения и понижения, тъй като това води до нееднакво овлажняване на почвата.

Желателно е той да бъде слънчев поне 2/3 от деня. Почвата трябва да е с подходящ механичен състав (глинесто-песъчлива или лека до средна песъчливо-глинеста), добре запасена с хранителни вещества - хумус над 4%, със слабо кисела до неутрална почвена реакция - рН 5,5-6,5, без плевели и строителни отпадъци.

Подготовката на почвата се извършва на различна дълбочина в зависимост от наличните почвени и подпочвени слоеве (от 20 до 40-50 см).

Особено прецизно се обработва повърхностния почвен слой. Той трябва да бъде добре наситнен - с големината на грахово зърно, така че дребните семенца да не увисват в празнотите между големите буци пръст.

През март-април създавате едногодишните

Засяването на семенцата за едногодишните поляни се извършва рано през пролетта, а за многогодишните - и през есента, в зависимост от използваните цветя.

За равномерно разпределение на семената от цветната смес по повърхността на почвата, към нея се прибавя сух пясък, малки стърготини и др.

Посевът се прави разделно - най-напред се засяват семената на житните треви, тъй като те са по-леки, а след това на перенните цветя и бобовите треви.

В зависимост от билогията на видовете някои от семената се засяват директно в почвата на открито, а други - предварително в парник и след това се разсаждат на разстояние не по-малко от 30 см.

Засяват се в тихо време, след което се зариват с гребла, притъпкват се леко и после се поливат с фина струя вода.

При засушаване почвата трябва предварително да се навлажни.

Когато посевът е сгъстен, след поникване се извършва прореждане

ВНИМАНИЕ: Когато се използват едногодишни цветя, през втората година мавританската поляна става обикновена тревна площ. Препоръчва се следващия посев на семената от цъфтящите растения да се извърши на третата или четвъртата година.