Дори когато те се отглеждат свободно-дворно в семейните ферми. Макар че хората, които отглеждат птици, знаят, че на тях трябва да се дава редовно пясък, твърде често това не се прави. В редица случаи пясък въобще не се дава. Обикновено обяснението е, че птиците, които се отглеждат свободно - дворно си намират нужните им твърди частици (песъчинки) при ровенето из двора. В това има известна доза истина, но то не оправдава пропуските, защото това, което птиците намират из двора не е достатъчно.

Най-общото и най-популярно (но не най-пълното) обяснение на ползата от редовното даване на пясък на птиците е, че при наличието му в мускулестия стомах се увеличава способността му да смила наличната в него храна (фураж). Установено е, че наред с това се забавя и скоростта на преминаване на храната през стомашно-чревния тракт, благодарение на което пък се подобрява и увеличава усвояването на хранителните вещества. Приема се също, че размесването на пясъчните частици с храната ускорява и подобрява достъпа на стомашните сокове до всички хранителни частици, което подобрява тяхното смилане.

Но пясъкът не е достатъчен източник на калций

Пясъкът подпомага смилането на храната в мускулестия стомах, което улеснява нейното усвояване, но той не е сериозен източник на калций, поради малкото съдържание в него на усвоими форми на калция. В това отношение като основна добавка и източник на калций за птиците и особено за кокошките може и се използват

мидените черупки

За това дали да се използва пясъкът като добавка за младите птици и особено при бройлерите, все още има различни мнения. Така е и в практиката. Макар че все още на много места на подрастващите пилета и бройлерите не се дава пясък, доказано е и в практиката, че при използването му резултатите при отглеждането им са по-добри. Има доста съобщения, че при бройлерите, когато пясък се дава още от втората седмица на отглеждането, живата маса (тегло) е по-висока с 2,9-4,6 процента.
По отношение на

едрината на пясъчните частици и на мидените черупки

е ясно, че тя зависи от възрастта на птиците. Както към останалите съставки на фуражните смески, така и към пясъка и мидените черупки птиците имат избирателни предпочитания - най-вече към тяхната едрина.

Препоръчителни размери

Най-добре е на малките пилета (в т.ч. и бройлерите) през първите 2-3 седмици да се дава едър пясък, а до 8-10 седмици едрината на частиците да бъде по-голяма - до 2-3 мм. След това на младите птици, както и на носачките, вече може и трябва да се дава пясък и мидени черупки с по-голяма едрина. Частиците могат да бъдат с едрина до 7 мм, като се има предвид, че най-предпочитаните частици от птиците са тези с размери 3-5 мм и след тях тези с размери 2-3 мм.

Даването на пясък като добавка за всички възрасти птици не трябва да се пренебрегва, даже когато те се отглеждат свободно-дворно. При клетъчното отглеждане това е задължително.

Норми

* при малките пилета и бройлерите - по 500-600 г седмично за 100 пилета до 5 седмици и по 1 кг след това;

* за ярките и носачките няма норми, а препоръките са за непрекъснато осигуряване на пясък и мидени черупки през целия период на отглеждане.

И още нещо много важно: Пясъкът винаги трябва да бъде промит, чист, без кални, гнили и други примеси, защото това може да доведе и до неприятности. Най-добър е речният пясък.