Породата млечни кози Ламанча е регистрирана през януари 1958 г., след като късоухи кози от испанската провинция Ла Манча (оттам е името на породата) са кръстосвани с нубийски, с швейцарски пръчове и с други високопродуктивни породи.

Козите Ламанча имат разнообразна окраска - от чистобяла до кафява и черна. Козите са среден размер и имат здраво телосложение. Формата на туловището им е клиновидно, височината в холката при козите е 71-75 см, при пръчовете - 75-95 см. Профилът им е прав. Животните Ламанча могат да бъдат както рогати, така и безроги. Имат добре развито виме. Крайниците им са силни и здрави. Козината им е гладка, къса и копринена.

Отличителният признак на породата Ламанча са късите ушички които са два вида: "гофрирани" с размер не повече от 2,5 см, без хрущял и клепване и "мини" - с малки хрущяли, размер 3-5 см, крайчето им е приповдигнато или увиснало.

Козите тежат 55-65 кг, а пръчовете 60-70 кг (но може да стигнат 100 и повече килограма).

Козите Ламанча са многоплодни - раждат по 3-4 ярета. Те имат много добра млечна продуктивност - среднодневният им млеконадой е 4-5 л, а може да достигне и до 8 л. Млякото им е вкусно и с масленост от 4%. Те са много разпространени в САЩ и Испания както и в Полша, Латвия, Русия, Турция и Иран. Животните не са претенциозни към условията на отглеждане и не миришат. Те са спокойни, с добър нрав.

Поради липсата на достатъчно дълги уши, не може да им се сложи маркировка, затова тя се прави чрез татуиране на голата част на опашката.