Валери Ведов

Елитът на пчеларите в Северозапада се събра на традиционния празник на меда в Козлодуй. Деветото му издание обедини също майстори, бижутери, билкари и знахари. На атрактивни щандове те предлагаха своята еко продукция, а залата на ресторант „Дунав” се оказа тесен да побере всички гости и клиенти на изложението.

Специален гост на форума бе председателят на Асоциацията на билкарите в България Емил Елмазов. На собствен щанд той предлагаше свои лечебни чайове, хранителни добавки и смеси от природни продукти, предназначени за хора с най-различни заболявания на опорно-двигателния апарат, зрението, нервната система и сърцето.

В празника на меда за поредна година се включиха най-популярните биопроизводители в региона. Сред ветераните бе семейната пчеларска ферма „Остров”на Петя и Лъчезар Иванови. Атрактивният им щанд предлагаше освен различни видове мед – от акация, лавандула, липа, магарешки бодил, рапица, билки със сусамов или фъстъчен тахан, също и интересни изделия от пчелни продукти. Голям интерес за децата бяха лакомствата от пчелно млечице и восъчните фигури, изваяни в разнообразни човешки и природни форми. Възрастните пък грабеха гърнета с вкусен мед и специални домашни сапуни на медна основа. Много се харчеха и смесите от пчелни продукти с имуностимулиращ и лечебен ефект.

На съседен щанд се редеше опашка от млади и стари за натуралната козметика на габровската фирма „Пропи”. Собственичката Стоянка Петкова, която е постоянен участник на изложението, сподели, че пласира продукцията си изключително успешно. На щанда си тя бе изложила разнообразни мазила с разкрасяващ или лечебен ефект, спрейове за нос и гърло с прополис, балсами и тонизиращи лосиони.

Изложението се радваше и на млади дебютанти. Безспорен лидер сред тях бе едва 15-годишният Лукан Луканов от монтанското с. Лехчево. Момчето сподели, че абсолютно само произвежда мед от 2 години. Запалил го негов приятел, който го посветил в занаята. Започнал с 3 кошера, а днес се грижел за 11. На щанда с био продукцията си бе изложил и бабина питка, с която черпеше клиентите. Негов асистент в продажбите и промоциите бе 10-годишната му сестра, която също се оказа запозната с пчеларството.