Какво да се прави с вкиснатото вино

14 февруари 2017
В лозята
0
26352
1 2 3 4
 

Досега много пъти специалисти са обяснявали как да се постъпи с леко вкиснати вина, които могат да се консумират.

Но сега читатели питат за домашни вина с напреднал процес на вкисване, които не са подходящи за пиене.

На домашните майстори им е известно, че единственият начин е изваряването им в ракия.

Но, момент...За да се получи от тях ракия с добри вкусови качества, преди изваряването киселината трябва да се неутрализира

В противен случай оцетната киселина, която е летлива, ще премине в ракията и тя ще стане също кисела и негодна за консумация.

На практика неутрализацията се осъществява с натриев бикарбонат (сода за хляб). Тя се намира навсякъде - продава се в пакетчета по 100 грама.

В случая проблемът е каква да бъде дозата сода, която трябва да се използва за неутрализиране на киселината.

Всъщност определянето на дозата става бързо и лесно в химическа лаборатория, което за съжаление в домашни условия не е възможно.

Освен това степента на вкисване в отделните вина може да бъде съмсем различна, а това не позволява глобално да се определи количеството на содата.

При това положение може да се постъпи така

Взема се стъклен буркан с вместимост 0,800 л. Налива се в него половин литър от виното.

Прибавя се четвърт или половин чаена лъжичка сода и много хубаво се разбърква.

Изчаква се няколко минути и се опитва от стопанина на вкус.

Ако се долови киселина, прибавя се още четвърт лъжичка сода. Разбърква се, изчаква се и отново се опитва.

При положение, че едва се долавя кисел вкус, тогава не се прибавя повече сода.

Запомнете, че неутрализирането не бива да отива до край защото после при дестилацията ще се получи ракия с нехармоничен и плосковат вкус.

Все пак е необходимо да се усеща лека кисела жилка.

По този начин в домашни условия най-лесно може да се ориентира човек приблизително за количеството сода, което трябва да прибави към виното.

Съвет:

Внасянето на содата е най-добре да става на порции при наливане на виното в казана.

След последната порция виното трябва да се разбърка интензивно.

С цел подобряване вкуса на ракията в такива случаи в някои райони на страната във виното някои стопани внасят по 2-3 средно големи глави лук

Те да бъдат разрязани на 3-4 парчета. В други райони лозарите и винарите имат практиката да внасят по няколко обелени парчета сурова тиква или пък пакетче кориандър.

В случайте, когато някой не желае да използва сода за хляб, за неутрализиране на киселината може да се използва и

дървесна пепел от огнището

В зависимост от степента на вкисване и количеството на виното се препоръчват две-три лопати хубава пепел за казан с обем 200-250 литра.

Да се знае, че този начин е по-рискован и по-несигурен.

Да се изварява по всички изисквания защото и процесът на дестилация също оказва немалко влияние върху вкуса на получаваната ракия.

Своевременно да се отделят първакът, както и патоките.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от В лозята
3798
0

Обикновено през настъпващия вече почти пролетен месец март се събуждат и немалка част от вредителите в лозовите насаждения. И тази пролет има опасност от листозаивачки, листни въшки, молци,

4770
0

Според нашия консултант д-р инж.техн.Николай Бакалов трябва да знаете, че през февруари, когато виното вече е разделено от джибрите, е редно да изварите алкохола от джибрите още преди затопляне на

17100
0

Читатели, чийто градини са разположени в райони с безструктурни и бедни почви, се оплакват, че почвата е или прекалено рохкава, или песъчлива, или обратното - сбита и глинеста.

7380
0

Лозата е дългогодишно растение, затова е добре всеки, който реши да прави насаждение да се съобразява с посадъчния материал и да не поема излишни рискове.

10422
0

Лозата обича този елемент, защото той активизира образуването на захари, скорбяла, ароматни, вкусови и багрилни вещества - а всички те са решаващи както за гроздето, така и за качеството на виното.

Още от Фермер
270
0

Производството на тютюн се е свило двойно до 16 000 т 2016 г. ще бъде запомнена от земеделците с някои исторически постижения, но и с проблеми. Основната култура у нас - пшеницата,

2925
0

Така нареченият синдром на едното дете в зайцевъдството се проявява през зимата. Поначало зимното заплождане на зайци е проблемно заради ниските температури и

675
0

Трета част на национално представително проучване по поръчка на “24 часа” Тревожно високи са нивата на потенциални емигранти сред най-младите българи,

288
0

През следващото денонощие времето ще бъде ветровито с умерен, временно и силен вятър от северозапад, който утре след обяд ще отслабва и ще се ориентира от запад-югозапад.

1305
0

„Стопаните ще кандидатстват по 20 схеми в Кампанията по директни плащания за 2017 г.“. Това съобщи заместник-министърът на земеделието и храните доц.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

-  Парите няма да ни променят, ние сме си същите, но детето ни ще е по-добре, казва Реджеп Газиев от с. Змейца - Доскоро разчиташе само на помощи за 12-годишната Мирела - Даде средства за операция на Атанаска от Девин   “Получих 100-те хиляди лева от лотарията. Направих курбан за цялото село, купих компютър на другото си дете,

Прокуратурата проверява колко е изхарчено за 5-дневния ремонт след нелепата смърт на жена в "Ечемишка". Пари обаче все още не са платени Главният прокурор Сотир Цацаров нареди проверка на спешния ремонт на тунел “Ечемишка”. Подмяната на осветлението се наложи, след като греда, върху която се монтират лампи,

Стоянка Мутафова ще получи Наградата на София за своя принос към актьорската професия на ХХI “София филм фест” (9-19 март). “Аз бих сравнил миговете от съприкосновението с твоя блестящ талант с магията, която произвежда един уникален електронен музикален уред, наречен теремин, на който човек свири, без да го докосва.

Отговор:

Опасният неприятел напада и овошки. Растителната защита се води успешно с препаратите  „Би 58“, „Нуреле Д“, „Фюри“ и други.

youtube video
Към галерията с видеа
БИБЛИОТЕКА НА ФЕРМЕРА
Как да се справите с къртицата Как да се справите с къртицата

Има вредители, които неизменно могат да се повяват в градината ви независимо от това дали отглеждате зеленчуци, овошки, лозя, или дори имате само зелена морава и цветя. Сред най-опасните от тях ...

За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината след цъфтежа" - вече и със sms.

За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината през пролетта" - вече и със sms.