Какво да се прави с вкиснатото вино

14 февруари 2017
В лозята
0
27450
1 2 3 4
 

Досега много пъти специалисти са обяснявали как да се постъпи с леко вкиснати вина, които могат да се консумират.

Но сега читатели питат за домашни вина с напреднал процес на вкисване, които не са подходящи за пиене.

На домашните майстори им е известно, че единственият начин е изваряването им в ракия.

Но, момент...За да се получи от тях ракия с добри вкусови качества, преди изваряването киселината трябва да се неутрализира

В противен случай оцетната киселина, която е летлива, ще премине в ракията и тя ще стане също кисела и негодна за консумация.

На практика неутрализацията се осъществява с натриев бикарбонат (сода за хляб). Тя се намира навсякъде - продава се в пакетчета по 100 грама.

В случая проблемът е каква да бъде дозата сода, която трябва да се използва за неутрализиране на киселината.

Всъщност определянето на дозата става бързо и лесно в химическа лаборатория, което за съжаление в домашни условия не е възможно.

Освен това степента на вкисване в отделните вина може да бъде съмсем различна, а това не позволява глобално да се определи количеството на содата.

При това положение може да се постъпи така

Взема се стъклен буркан с вместимост 0,800 л. Налива се в него половин литър от виното.

Прибавя се четвърт или половин чаена лъжичка сода и много хубаво се разбърква.

Изчаква се няколко минути и се опитва от стопанина на вкус.

Ако се долови киселина, прибавя се още четвърт лъжичка сода. Разбърква се, изчаква се и отново се опитва.

При положение, че едва се долавя кисел вкус, тогава не се прибавя повече сода.

Запомнете, че неутрализирането не бива да отива до край защото после при дестилацията ще се получи ракия с нехармоничен и плосковат вкус.

Все пак е необходимо да се усеща лека кисела жилка.

По този начин в домашни условия най-лесно може да се ориентира човек приблизително за количеството сода, което трябва да прибави към виното.

Съвет:

Внасянето на содата е най-добре да става на порции при наливане на виното в казана.

След последната порция виното трябва да се разбърка интензивно.

С цел подобряване вкуса на ракията в такива случаи в някои райони на страната във виното някои стопани внасят по 2-3 средно големи глави лук

Те да бъдат разрязани на 3-4 парчета. В други райони лозарите и винарите имат практиката да внасят по няколко обелени парчета сурова тиква или пък пакетче кориандър.

В случайте, когато някой не желае да използва сода за хляб, за неутрализиране на киселината може да се използва и

дървесна пепел от огнището

В зависимост от степента на вкисване и количеството на виното се препоръчват две-три лопати хубава пепел за казан с обем 200-250 литра.

Да се знае, че този начин е по-рискован и по-несигурен.

Да се изварява по всички изисквания защото и процесът на дестилация също оказва немалко влияние върху вкуса на получаваната ракия.

Своевременно да се отделят първакът, както и патоките.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от В лозята
9657
0

Брашнестата мана напада листата, леторастите и особено гроздовете. Топлото време с висока относителна влажност на въздуха благоприятства развитието й и само температури извън интервала 10-32 градуса

59778
0

При формирането на асмите стопаните много често допускат някои нежелани пропуски, които после се отразяват на растежа и развитието на лозниците за години напред.

13365
0

Измръзналите пъпки при лозата не могат да се разпознаят от здравите само по външния им вид. За да се установи дали са налице пражения от появилите се предимно нощни отрицателни температури,

48231
0

Читателите и тази година питат за схемите и препаратите за растителна защита, които да прилагат срещу основните болести в лозята. С помощта на консултанта ни агрономът Кочо Пандов ги представяме,

18036
0

Кочо Димитров По време на отглеждането на лозята по различни причини загиват лози. Най-често това става от нападението на болести. Напоследък например доста зачестиха пораженията от болестта еска),

Още от Фермер
99
0

По време на селскостопанските изложения през миналата година на щанда на Trimble присъстваха едни от най-новите решения в областта на автономните машини и автоматизацията на обработките.

90
0

Органичното земеделие в Европа се разраства,като ЕС пазарът съставлява през 2015 год., 27,1 млрд. евро или 8,4% от пазара на храни, съобщават експертите от CAPA.

90
0

Според последната прогноза на FAS USDA, през 2017 – 2018г вносът на пшеница в Египет ще достигне 11.5 млн. тона, което е с 0.5 млн. тона повече от текущия сезон Потреблението на пшеница в Египет ще

225
0

Награда "Машина на годината" спечели новата система EVEREST на лидерите в прибиращата техника Революционната иновация повишава ефективността на най производителните комбайни в света CR и CX Журито

981
0

Екип на в. "Български фермер" Париж С придобиването на фабриката за производство на плугове от австрийската фирма Vogel & Noot, голямата немска фамилна компания Amazone за всякакъв инвентар от висш

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Центърът се намира в София Тех Парк, а общата инвестиция за изграждането му възлиза на 350 000 лв. На 22 март 2017 г. в София Тех Парк официално беше открит първият Innovation Center на Майкрософт в България под патронажа на президента на Република България Румен Радев. “Преди всичко, искам да поздравя хората и компаниите,

"Турция е под необявена обсада", пише в заглавие днес турският в. "Йени месаж" по повод на различни действия в някои европейски страни, сред които и България, по отношение на Турция, предава БТА. "Турция, която се намира под необявена обсада, понася удар след удар от страни, с които е съюзник в НАТО", посочва изданието.

Тревър Брукс, познат още като Абу Изадин, е бил арестуван в Унгария през 2008 година заради финансиране на терористични действия, предава "Дейли мейл". Когато бил спрян от полицията тогава и искали той да се легитимира с документи, Изадин представил само Корана. През 2015 година Изадин е пътувал с друг арестуван за тероризъм - Сюлейман (Симон)

Отговор:

Консултирахме се със специалист и той ни даде следния отговор на въпроса ви: "Стърготините не съдържат достатъчно хранителни вещества за нормалното развитие на растенията. И ако първоначално...

youtube video
Към галерията с видеа
БИБЛИОТЕКА НА ФЕРМЕРА
Как да се справите с къртицата Как да се справите с къртицата

Има вредители, които неизменно могат да се повяват в градината ви независимо от това дали отглеждате зеленчуци, овошки, лозя, или дори имате само зелена морава и цветя. Сред най-опасните от тях ...

За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината след цъфтежа" - вече и със sms.

За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината през пролетта" - вече и със sms.