Какво да се прави с вкиснатото вино

14 февруари 2017
В лозята
0
27999
1 2 3 4
 

Досега много пъти специалисти са обяснявали как да се постъпи с леко вкиснати вина, които могат да се консумират.

Но сега читатели питат за домашни вина с напреднал процес на вкисване, които не са подходящи за пиене.

На домашните майстори им е известно, че единственият начин е изваряването им в ракия.

Но, момент...За да се получи от тях ракия с добри вкусови качества, преди изваряването киселината трябва да се неутрализира

В противен случай оцетната киселина, която е летлива, ще премине в ракията и тя ще стане също кисела и негодна за консумация.

На практика неутрализацията се осъществява с натриев бикарбонат (сода за хляб). Тя се намира навсякъде - продава се в пакетчета по 100 грама.

В случая проблемът е каква да бъде дозата сода, която трябва да се използва за неутрализиране на киселината.

Всъщност определянето на дозата става бързо и лесно в химическа лаборатория, което за съжаление в домашни условия не е възможно.

Освен това степента на вкисване в отделните вина може да бъде съмсем различна, а това не позволява глобално да се определи количеството на содата.

При това положение може да се постъпи така

Взема се стъклен буркан с вместимост 0,800 л. Налива се в него половин литър от виното.

Прибавя се четвърт или половин чаена лъжичка сода и много хубаво се разбърква.

Изчаква се няколко минути и се опитва от стопанина на вкус.

Ако се долови киселина, прибавя се още четвърт лъжичка сода. Разбърква се, изчаква се и отново се опитва.

При положение, че едва се долавя кисел вкус, тогава не се прибавя повече сода.

Запомнете, че неутрализирането не бива да отива до край защото после при дестилацията ще се получи ракия с нехармоничен и плосковат вкус.

Все пак е необходимо да се усеща лека кисела жилка.

По този начин в домашни условия най-лесно може да се ориентира човек приблизително за количеството сода, което трябва да прибави към виното.

Съвет:

Внасянето на содата е най-добре да става на порции при наливане на виното в казана.

След последната порция виното трябва да се разбърка интензивно.

С цел подобряване вкуса на ракията в такива случаи в някои райони на страната във виното някои стопани внасят по 2-3 средно големи глави лук

Те да бъдат разрязани на 3-4 парчета. В други райони лозарите и винарите имат практиката да внасят по няколко обелени парчета сурова тиква или пък пакетче кориандър.

В случайте, когато някой не желае да използва сода за хляб, за неутрализиране на киселината може да се използва и

дървесна пепел от огнището

В зависимост от степента на вкисване и количеството на виното се препоръчват две-три лопати хубава пепел за казан с обем 200-250 литра.

Да се знае, че този начин е по-рискован и по-несигурен.

Да се изварява по всички изисквания защото и процесът на дестилация също оказва немалко влияние върху вкуса на получаваната ракия.

Своевременно да се отделят първакът, както и патоките.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от В лозята
5373
0

Боцването на лозовата пръчка не е елемeнтарна работа и трябва да се спазват някои правила. Какви грешки обаче допускат стопани, които го правят за първи път и не са се запознали добре с изискванията.

27459
0

1. Не купувайте посадъчен материал без предварително да се запознаете с характеристиката на сорта. В противен случай няколко години труд за отглеждането на лозовите масиви ще ви донесе само

2700
0

* Колко пъти ще се окопава зависи от валежите и заплевеляването Пролетните обработки на почвата в лозята своеобразно трябва да преминат в летни окопавания.

11214
0

* Навреме трябва да се унищожат ранните плевели, за да не застрашават растежа Чрез пролетни обработки на почвата в лозята се унищожават ранните пролетни плевели и се подобрява аерацията на почвата.

40005
0

По система трябва да опазим лозите от най-опасните болести - мана и оидиум Дукена Жолева След десетина дни при лозата започва борбата срещу икономически най-важните гъбни болести - мана и оидиум

Още от Фермер
684
0

Прави се веднъж на 2-3 години чрез резници или зелени стъблени резници, дълги около 10см, по които има поне един възел. Стъблените резници се засаждат до средата на дължината си.

99
0

Днес ще бъде предимно слънчево. В следобедните часове ще има временни увеличения на облачността, но вероятността за валежи е малка. Това съобщиха за Агенция „Фокус” от Националния институт по

387
0

През нощта облачността ще намалее, вятърът ще отслабне. Сутринта ще е студено, с минимални температури между 0° и 5°, в котловините на Югозападна България, където вятърът ще стихне – и по-ниски.

6939
0

Въпрос: Тази година дюлята ми цъфтя много малко. По листата отначало се появиха светлокафеникави петна, които нараснаха и обхванаха целия лист. По дръвчето има много малко образувани завръзи.

2457
0

За да имат нормална продуктивност, кравите трябва да лежат около 12-14 часа в денонощие. През това време кравата почива, както и копитата й (трябва им време да изсъхнат).

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Тормозът продължава от 2 г. Гергана не иска да ходи на училище. Това каза пред bTV Мария, майка на малтретираното момиче в ямболското училище "Христо Смирненски". Припомняме, че в края на миналата седмица се появи видеоклип, на който се вижда как маскирани четвъртокласници бият момичето. Водихме я и в спешното отделение.

Шефът на Върховния административен съд Георги Колев казва още: * Няма нужда да се съкращават съдилища, те работят отлично * След края на мандата ми няма да остана в съдебната система * Надявам се следващият председател да е номинация на пленума на ВАС - Г-н Колев, неотдавна чествахте 10 г. от създаването на административните съдилища у нас.

Георги Караманев, зам. главният редактор на списание “Осем”, получи една от наградите в тазгодишното издание на конкурса “Южна пролет” за романа си “И додето се раждат лъчите”. В него той разказва историята на големия български фотограф Йордан Йорданов - Юри (1940-2009). Най-престижните ежегодни награди за дебют в българската литература бяха

youtube video
Към галерията с видеа
БИБЛИОТЕКА НА ФЕРМЕРА
Как да се справите с къртицата Как да се справите с къртицата

Има вредители, които неизменно могат да се повяват в градината ви независимо от това дали отглеждате зеленчуци, овошки, лозя, или дори имате само зелена морава и цветя. Сред най-опасните от тях ...

За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината след цъфтежа" - вече и със sms.

За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината през пролетта" - вече и със sms.