Какво да се прави с вкиснатото вино

14 февруари 2017
В лозята
0
33354
1 2 3 4
 

Досега много пъти специалисти са обяснявали как да се постъпи с леко вкиснати вина, които могат да се консумират.

Но сега читатели питат за домашни вина с напреднал процес на вкисване, които не са подходящи за пиене.

На домашните майстори им е известно, че единственият начин е изваряването им в ракия.

Но, момент...За да се получи от тях ракия с добри вкусови качества, преди изваряването киселината трябва да се неутрализира

В противен случай оцетната киселина, която е летлива, ще премине в ракията и тя ще стане също кисела и негодна за консумация.

На практика неутрализацията се осъществява с натриев бикарбонат (сода за хляб). Тя се намира навсякъде - продава се в пакетчета по 100 грама.

В случая проблемът е каква да бъде дозата сода, която трябва да се използва за неутрализиране на киселината.

Всъщност определянето на дозата става бързо и лесно в химическа лаборатория, което за съжаление в домашни условия не е възможно.

Освен това степента на вкисване в отделните вина може да бъде съмсем различна, а това не позволява глобално да се определи количеството на содата.

При това положение може да се постъпи така

Взема се стъклен буркан с вместимост 0,800 л. Налива се в него половин литър от виното.

Прибавя се четвърт или половин чаена лъжичка сода и много хубаво се разбърква.

Изчаква се няколко минути и се опитва от стопанина на вкус.

Ако се долови киселина, прибавя се още четвърт лъжичка сода. Разбърква се, изчаква се и отново се опитва.

При положение, че едва се долавя кисел вкус, тогава не се прибавя повече сода.

Запомнете, че неутрализирането не бива да отива до край защото после при дестилацията ще се получи ракия с нехармоничен и плосковат вкус.

Все пак е необходимо да се усеща лека кисела жилка.

По този начин в домашни условия най-лесно може да се ориентира човек приблизително за количеството сода, което трябва да прибави към виното.

Съвет:

Внасянето на содата е най-добре да става на порции при наливане на виното в казана.

След последната порция виното трябва да се разбърка интензивно.

С цел подобряване вкуса на ракията в такива случаи в някои райони на страната във виното някои стопани внасят по 2-3 средно големи глави лук

Те да бъдат разрязани на 3-4 парчета. В други райони лозарите и винарите имат практиката да внасят по няколко обелени парчета сурова тиква или пък пакетче кориандър.

В случайте, когато някой не желае да използва сода за хляб, за неутрализиране на киселината може да се използва и

дървесна пепел от огнището

В зависимост от степента на вкисване и количеството на виното се препоръчват две-три лопати хубава пепел за казан с обем 200-250 литра.

Да се знае, че този начин е по-рискован и по-несигурен.

Да се изварява по всички изисквания защото и процесът на дестилация също оказва немалко влияние върху вкуса на получаваната ракия.

Своевременно да се отделят първакът, както и патоките.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от В лозята
5679
0

Читателят Георги Георгиев от Чирпан ни зададе въпроса има ли средства за опазване на лозята от "червен огън", както повечето лозари наричат заболяването Червен Бренер.

8712
0

Маната се обуздава, ако се атакува навреме Дукена Жолева агрометеоролог През май при лозата започва борбата срещу икономически най-важните гъбни болести - мана и оидиум.

30159
0

* Навреме трябва да се унищожат ранните плевели, за да не застрашават растежа Чрез пролетни обработки на почвата в лозята се унищожават ранните пролетни плевели и се подобрява аерацията на почвата.

13095
0

Те помагат срещу мана, когато се редуват различните групи активни вещества в тях Орвего, Акробат Р, Акробат Плюс и Полирам - това са рз препарати, за които питат любители лозари.

13968
0

И да не се допуснат екскориоза и черно гниене по младите леторасти Тази година се очертава извънредна и по-проблемна и за лозарите. Трудностите при отглеждането на лозята и асмите няма да липсват,

Още от Фермер
2025
0

На подрастващите всеки месец в продължение на 3 до 5 дни да се дават витамини, микро- и макроелементи Ангел Рангелов Наши читатели се интересуват какви профилактични програми могат да използват за

1656
0

Държавен фонд „Земеделие“ преведе 9 767 360 милиона лева по мярка 214 „Агроекологични плащания“ от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2007-2013 г., съобщиха от фонда.

2853
0

Канадският съвет за мед (SNA) публикува на своя портал общ преглед на динамиката на пазара на мед и продуктите, съдържащи мед. Потреблението на мед и продукти с добавяне на мед в Канада през

1467
0

Нови правила, които да гарантират, че само висококачествени биологични храни се продават в ЕС, и които да увеличат биологичното производство, бяха приети днес от Европарламента.

1629
0

Животновъдите могат да увеличат печалбите си и пазарния си дял заради нарастващото потребителско търсене на биологични млечни продукти Учени от Университета в Минесота са установили, че кравите,

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

За първи път алергодерматолози тестуват българина с 48 ухаещи вещества. Наборът е по-голям от досегашните. Включва харесвани у нас аромати като роза, нарцис, лавандула, жасмин, санталово дърво, мускус. Всичко около нас е парфюмирано, дори тоалетната хартия, а алергиите към благоуханните вещества се увеличават.

Над 60 проверени, още не се знае кой е метнал бомбичката, ранила 24-годишната жена Двучасова операция в нощта срещу четвъртък в ИСУЛ спаси окото на ранената от бомбичка по време на мача ЦСКА-“Левски” (2:2) полицайка Гергана Зашева. 24-годишната служителка на жандармерията била в един от входовете за сектор “Б” на Националния стадион “Васил

Единственият българин - световен шампион в реномирана ММА верига, Благой Иванов-Багата, носител на шампионския пояс в свръхтежка категория на PFL, е на път да я напусне. Това обяви в профила си в туитър един от авторитетните журналисти, следящи смесените бойни изкуства в САЩ - Райън Томас. “Както някои от вас забелязаха,

Отговор:Карамфилът е многогодишно студоустойчиво растение. Нискостъблените сортове могат да се отглеждат целогодишно и нямат период на покой. Дори затрупани под снега листата се запазват свежи и зелени, а...
youtube video
Към галерията с видеа