Какво да се прави с вкиснатото вино

14 февруари 2017
В лозята
0
29403
1 2 3 4
 

Досега много пъти специалисти са обяснявали как да се постъпи с леко вкиснати вина, които могат да се консумират.

Но сега читатели питат за домашни вина с напреднал процес на вкисване, които не са подходящи за пиене.

На домашните майстори им е известно, че единственият начин е изваряването им в ракия.

Но, момент...За да се получи от тях ракия с добри вкусови качества, преди изваряването киселината трябва да се неутрализира

В противен случай оцетната киселина, която е летлива, ще премине в ракията и тя ще стане също кисела и негодна за консумация.

На практика неутрализацията се осъществява с натриев бикарбонат (сода за хляб). Тя се намира навсякъде - продава се в пакетчета по 100 грама.

В случая проблемът е каква да бъде дозата сода, която трябва да се използва за неутрализиране на киселината.

Всъщност определянето на дозата става бързо и лесно в химическа лаборатория, което за съжаление в домашни условия не е възможно.

Освен това степента на вкисване в отделните вина може да бъде съмсем различна, а това не позволява глобално да се определи количеството на содата.

При това положение може да се постъпи така

Взема се стъклен буркан с вместимост 0,800 л. Налива се в него половин литър от виното.

Прибавя се четвърт или половин чаена лъжичка сода и много хубаво се разбърква.

Изчаква се няколко минути и се опитва от стопанина на вкус.

Ако се долови киселина, прибавя се още четвърт лъжичка сода. Разбърква се, изчаква се и отново се опитва.

При положение, че едва се долавя кисел вкус, тогава не се прибавя повече сода.

Запомнете, че неутрализирането не бива да отива до край защото после при дестилацията ще се получи ракия с нехармоничен и плосковат вкус.

Все пак е необходимо да се усеща лека кисела жилка.

По този начин в домашни условия най-лесно може да се ориентира човек приблизително за количеството сода, което трябва да прибави към виното.

Съвет:

Внасянето на содата е най-добре да става на порции при наливане на виното в казана.

След последната порция виното трябва да се разбърка интензивно.

С цел подобряване вкуса на ракията в такива случаи в някои райони на страната във виното някои стопани внасят по 2-3 средно големи глави лук

Те да бъдат разрязани на 3-4 парчета. В други райони лозарите и винарите имат практиката да внасят по няколко обелени парчета сурова тиква или пък пакетче кориандър.

В случайте, когато някой не желае да използва сода за хляб, за неутрализиране на киселината може да се използва и

дървесна пепел от огнището

В зависимост от степента на вкисване и количеството на виното се препоръчват две-три лопати хубава пепел за казан с обем 200-250 литра.

Да се знае, че този начин е по-рискован и по-несигурен.

Да се изварява по всички изисквания защото и процесът на дестилация също оказва немалко влияние върху вкуса на получаваната ракия.

Своевременно да се отделят първакът, както и патоките.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от В лозята
2745
0

Не го накърнявайте - правите вход за зарази Понеже сме на темата за бялото гниене по лозата, трябва да добавим, че то се среща през лятото в почти всички лозарски райони на страната.

6876
0

Зашумените растения са по-податливи на гъбни инфекции Съществуват различни и доста ефективни химически лечения на лозята, обаче е много по-лесно просто да се избегнат инфекциите.

8190
0

Най-често се дължи на неподходящи почви Това заболяване се появява в резултат на нарушената обмяна на веществата в растенията. Най-често се дължи на на неподходящи почви за отглеждане на лози.

6696
0

То е чест гост след градушка Бяло гниене по гроздето Това гъбично заболяване често се случва в лета, последвали пролети като отминаващата. Повредите са вследствие на слънчеви изгаряния или градушка.

52596
0

Опитът на старите градинари показва, че содата за хляб може да се използва почти „за всичко и навсякъде“ в двора. Ако в двора си имате асма, не забравяйте по време на узряването на зърната да

Още от Фермер
0
0

Изпълнителна агенция по горите (ИАГ) и Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) обединяват своите усилия за по-добър контрол върху режима на риболов и спазване на правилата за

171
0

Управителният съвет на Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) одобри 11 проекта за финансиране. От тях 6 са за управление на водите.

171
0

Управителният съвет на Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) одобри 11 проекта за финансиране. От тях 6 са за управление на водите.

342
0

180 лв. става минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст от 1 юли, а от 1 октомври тя се увеличава на 200 лв. Това решиха депутатите, които току-що приеха на второ четене с 202 гласа "за" и

2565
0

Води до увеличаване на количеството на плодните пъпки Пензирането на дръвчетата е стара овощарска практика. При нея се премахва растежния връх на леторасли, които растат по-силно.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Прокуратурата иска постоянен арест за нападателя Тодор Николов   Копие на чудотворната икона на Черната Богородица- закрилница и пазителка на Несебър, получиха в знак на извинение нападнатите слепи туристи от Словения. На 27 юни вечерта кметът на община Несебър Николай Димитров изпрати делегация при групата, отседнала в Св.Влас.

180 лв. става минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст от 1 юли, а от 1 октомври тя се увеличава на 200 лв. Това решиха депутатите, които току-що приеха на второ четене с 202 гласа "за" и нито един против внесената от правителството промяна в Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2017 г.

От 11 години “24 часа” и Росен Димов в битка срещу тирове убийци. Какво искахме? Кой не чу? “24 часа” преди седмица съобщи, че тихо е премахната забраната тирове да пътуват по магистралите от петък и в неделя през лятото. Дискусията по тази тема водим от 2006 г., защото опазването на българите на пътя е една от каузите на “24 часа”.

Отговор:Не уточнявате, в кой район отглеждате смокинята. Имайте предвид, че това е южна култура и условията за отглеждането й у нас не са подходящи навсякъде. Така например дръвчето понася добре горещината и...
youtube video
Към галерията с видеа
БИБЛИОТЕКА НА ФЕРМЕРА
Как да се справите с къртицата Как да се справите с къртицата

Има вредители, които неизменно могат да се повяват в градината ви независимо от това дали отглеждате зеленчуци, овошки, лозя, или дори имате само зелена морава и цветя. Сред най-опасните от тях ...

За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината след цъфтежа" - вече и със sms.

За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината през пролетта" - вече и със sms.