Какво да се прави с вкиснатото вино

14 февруари 2017
В лозята
0
30303
1 2 3 4
 

Досега много пъти специалисти са обяснявали как да се постъпи с леко вкиснати вина, които могат да се консумират.

Но сега читатели питат за домашни вина с напреднал процес на вкисване, които не са подходящи за пиене.

На домашните майстори им е известно, че единственият начин е изваряването им в ракия.

Но, момент...За да се получи от тях ракия с добри вкусови качества, преди изваряването киселината трябва да се неутрализира

В противен случай оцетната киселина, която е летлива, ще премине в ракията и тя ще стане също кисела и негодна за консумация.

На практика неутрализацията се осъществява с натриев бикарбонат (сода за хляб). Тя се намира навсякъде - продава се в пакетчета по 100 грама.

В случая проблемът е каква да бъде дозата сода, която трябва да се използва за неутрализиране на киселината.

Всъщност определянето на дозата става бързо и лесно в химическа лаборатория, което за съжаление в домашни условия не е възможно.

Освен това степента на вкисване в отделните вина може да бъде съмсем различна, а това не позволява глобално да се определи количеството на содата.

При това положение може да се постъпи така

Взема се стъклен буркан с вместимост 0,800 л. Налива се в него половин литър от виното.

Прибавя се четвърт или половин чаена лъжичка сода и много хубаво се разбърква.

Изчаква се няколко минути и се опитва от стопанина на вкус.

Ако се долови киселина, прибавя се още четвърт лъжичка сода. Разбърква се, изчаква се и отново се опитва.

При положение, че едва се долавя кисел вкус, тогава не се прибавя повече сода.

Запомнете, че неутрализирането не бива да отива до край защото после при дестилацията ще се получи ракия с нехармоничен и плосковат вкус.

Все пак е необходимо да се усеща лека кисела жилка.

По този начин в домашни условия най-лесно може да се ориентира човек приблизително за количеството сода, което трябва да прибави към виното.

Съвет:

Внасянето на содата е най-добре да става на порции при наливане на виното в казана.

След последната порция виното трябва да се разбърка интензивно.

С цел подобряване вкуса на ракията в такива случаи в някои райони на страната във виното някои стопани внасят по 2-3 средно големи глави лук

Те да бъдат разрязани на 3-4 парчета. В други райони лозарите и винарите имат практиката да внасят по няколко обелени парчета сурова тиква или пък пакетче кориандър.

В случайте, когато някой не желае да използва сода за хляб, за неутрализиране на киселината може да се използва и

дървесна пепел от огнището

В зависимост от степента на вкисване и количеството на виното се препоръчват две-три лопати хубава пепел за казан с обем 200-250 литра.

Да се знае, че този начин е по-рискован и по-несигурен.

Да се изварява по всички изисквания защото и процесът на дестилация също оказва немалко влияние върху вкуса на получаваната ракия.

Своевременно да се отделят първакът, както и патоките.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от В лозята
8343
0

Сивото гниене е болестта, която тепърва може да създава проблеми на лозарите - това се отнася за лозя, в които е допуснато нападение на мана, брашнеста мана и шарен гроздов молец.

5400
0

Това се прави, за да се освежат корените им Вкоренените лози от хранилище са по-сигурните Както при есенното, така и при пролетното засаждане трябва да се има предвид,

4869
0

Кои са плюсовете и минусите Лозите могат да бъдат засаждани и през есента, и напролет. И друг път сме обяснявали, че българската практика е показала, че когато засаждането се прави през есента,

4176
0

Какво изискват, докато ги сложим в почвата Пепиниерските стопанства имат специално изградени хранилища, където посадъчният материал се пази най-добре.

9441
0

Има рз-продукти за това, но не пръскайте гроздето с тях Читатели на в. "Хоби фермер" попитаха как да унищожат гнезда да оси и стършели, които са открили - единият в двора, другият - под покрива.

Още от Фермер
369
0

Във връзка с монокултурното отглеждане на житни култури аграрните учени правят изследвания в различни райони на страната, за да се търсят методи за намаляване на неблагоприятните последици.

2961
0

Много често читателите с по-малко опит задават три въпроса: с каква тежест да пресоват сиренината, колко сол да слагат в саламурата и как да съхранят домашно приготвеното сирене за по-дълго време.

3276
0

Идва “Алено сърце”, което е по-сладко от розовото Година на домата. Така агроспециалисти определят лято 2017. “Много хубава реколта. Високите температури не позволиха да се развият болести като

180
0

Днес през страната ще преминава студен атмосферен фронт. Вятърът постепенно ще се ориентира от северозапад, ще е умерен, временно силен и с него ще нахлува хладен въздух.

1539
0

Грижете се редовно за козината на козите. Тялото на козите трябва редовно да се поддържа чисто. Козите и яретата много обичат да ги решат. С изресването на козината кожата на животните се изчиства от

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Репортерът на „Господари на ефира” Боби Ваклинов беше глобен за вдигане на шум в курорта „Слънчев бряг”. „Аз все още не бях започнал да пея. Бях там като посетител към момента, в който блюстителите на реда акостираха и ме помолиха да се легитимирам. А в акта пише, че не съм собственик на озвучителната техника, а „гост изпълнител,

Въпреки нежеланието на правителството пенсионната реформа трябва да се продължи, в противен случай осигурителната система може да рухне Родените през 1981 г. няма да има откъде да получават пенсия, защото работещите ще са прекалено малко. Това проучване за Великобритания обяви Лондонското училище по икономика.

Ръководството на "Емко" може да направи така, че лицензът да бъде възстановен ако се изчистят  нередностите, каза министърът на икономиката Емил Караниколов пред Нова по повод протестите на работниците от оръжейния завод в Трявна. Лицензът за търговия на предприятието беше отнет от междуведомствена комисия.   "Емилиян Гебрев го познавам лично.

Отговор:Изтеглянето на стъблата може да е в резултат на неблагоприятни условия на средата, както и при гъсто засаждане на растенията. Едностранчиво азотно торене също може да е проблем. Сега е препоръчително...
youtube video
Към галерията с видеа
БИБЛИОТЕКА НА ФЕРМЕРА
Как да се справите с къртицата Как да се справите с къртицата

Има вредители, които неизменно могат да се повяват в градината ви независимо от това дали отглеждате зеленчуци, овошки, лозя, или дори имате само зелена морава и цветя. Сред най-опасните от тях ...

За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината след цъфтежа" - вече и със sms.

За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината през пролетта" - вече и със sms.