Читателят ни споделя: Отскоро имам двойка пощенски гълъби. На 8 февруари женската снесе яйца. Възможно ли е да се излюпят при тези минусови температури? Отглеждам ги на терасата в дървен кафез. Колко дни мътят гълъбите, ни пита нашият читател.

Отговаря Людмил Добрев: По принцип е възможно, но сега не е сезонът за размножаване на гълъбите. Вероятността се увеличава, ако ги отглеждате в топло и просторно помещение.

Женският гълъб снасят 2 бели яйца през 24 часа

След снасянето на първото яйце е препоръчително то да бъде заменено с изкуствено, а след снасянето на второто първото да бъде върнато обратно. Това се прави с цел едновременно излюпване на малките.

Мътенето продължава 18 дни, като птиците от двойката се редуват. Мъжкият сменя женската за няколко часа през деня.

Важно! По време на мътенето птиците не трябва да бъдат обезпокоявани, особено ако времето е студено. Правят се няколко контролни прегледа на яйцата но това е всичко, защото ембрионът диша през порите на черупката, а честото пипане запушва тези отвори.

След като малките гълъбчета навършат 10-15-дневна възраст, възпроизводителният инстинкт на родителите им се активира и те отново са готови за снасяне на яйца.

През този период мъжкият упорито преследва женската и малките оставят голяма част от деня сами.

Те са още недостатъчно оперени и вероятността да оцелеят е много малка. Ето защо през зимата мъжките трябва да са отделени от женските в друго помещение и двойките да се формират едва в средата на февруари с цел в средата на март да получите първите пиленца.