Стопанинът на кастрираната котка (котарак) не трябва да забравя, че най-тежки за животното са първите дни след операцията. Тогава тя се нуждае от специални грижи.

Трябва да направите така, че да осигурите на преживялото голям стрес животно пълен покой.

Котараците по-бързо се възстановяват от котките, на които е необходимо повече време. И това е напълно обяснимо, тъй като при котките операцията е коремна.

Добре е оперираното животно да има предпазна дреха. Някои използват и медицинска яка, за да не може котката да ближе шевовете.

Пренесете оперираното животно в пластмасова транспортна чанта, като го сложите да легне на една страна (ако повърне, да не се задави!).

Като пристигнете вкъщи, преместете котката върху мека постелка на пода като на всеки 30-40 минути я обръщате от едната страна на другата. Леглото трябва да не е на течение или пък прекалено близо до отоплителен уред. Ако котката трепери, може да я покриете или да сложите до нея грейка. Проверете шевовете - нормално е да има кървави капки или пък да има воднисти отделяния.

Нормално е котката да е много отпусната и да спи продължително - след денонощие ще се почувства по-добре.

Една седмица проверявайте състоянието на шевовете. Те трябва да се обработат със специални мази. Сега вече се използват хирургични конци, които се разграждат, така че не е необмходимо да се свалят.

Котката трябва да не се храни 8-12 часа преди операцията, а след нея на котката се дава храна не по-рано от 6 часа след операцията.

Използвайте специални балансирани храни за кастрирани котки.