За да и се радваме и догодина

Ако опитате да съхраните коледната звезда до следващата година, то ето няколко съвета как да направите това.

След цъфтежа трябва да съкратите клонките на еуфорбията наполовина.

Растението се премества в сухо помещение с температура на въздуха не по-малко от +10-15°С за няколко седмици. Поливането в този период трябва да е много рядко.

През май клонките се съкращават още веднъж на около 15 см от повърхността на почвата. Тогава растението се премества в по-голяма саксия. Тя се пренася в топли слънчеви помещения, почвата редовно се полива.

Скоро на растението ще започнат да се появяват нови клонки. От тях се оставят само 5-6, които са най-силни, а останалите се отстраняват от основа. Отстранените клончета могат да се използват за резници за размножаване на растенията.

След началото на активен растеж на растенията е необходимо редовно подхранване през годината.

Следете стъблата да не израстнат прекалено дълги и големи. Ако това стане, клончетата може още веднъж малко да се съкратят, за да стане еуфорбията пищна.

За да се създадат условия, близки до натуралните на растенията, в ранната есен в продължение на два и половина месеца, еуфорбията трябва да се отглежда чрез изкуствено затъмняване с тъмен полиетилен, за да могат растенията да прекарват около 14 часа дневно в пълна тъмнина.

Краткият светъл ден е абсолютно необходимо условие за цъфтежа на коледната звезда. В началото на декември на вашата еуфорбия ще се появят бутони. Тогава вие трябва да я поставите на слънчев прозорец.

Ако сте направили всичко правилно и сте имали успех, вашата коледна звезда ще е цъфнала.

Размножаване на коледната звезда

Става чрез зелени резници

Те трябва да са дълги не повече от 10 см. Вкореняването им се прави в началото на лятото. Залагат се в отделни съдове за вкореняване при температура не по-ниска от +18-21°С.

Идеалната почва за вкореняване на еуфорбията трябва да съдържа добре угнил оборски тор, пясък и торф.

След вкореняване на резниците температурата не трябва да пада под 16°С.

Към есента растенията се пресаждат в саксии с диаметър 18-20 см. Младите вкоренени растения придобиват пищен вид едва на следващата година.