Маслодайната култура се напада от вредители още през есента, борбата продължава и през пролетта

Проф. дсн Петко Иванов

Рапицата се напада от редица неприятели, които в отделни години се размножават масово, нанасят сериозни поражения и могат да компрометират реколтата. Неприятелите атакуват рапицата от поникването до жътва и са основен проблем за отглеждането й.

Нападат се всички части на растението - корен, стъбло, листа и шушулки.

Големият брой на неприятелите и болестите, трудностите при идентифицирането им и зависимостта от редица фактори затрудняват провеждането на растителната защита при рапицата.

На есен и в ранна зима рапичните посеви се нападат от вредителите - рапична стъблена бълха, рапична листна оса, рапичен бръмбар, черен рапичен скритохоботник. След това посевите биват атакувани от зелевите дървеници, бялата зелева пеперуда, ряпната пеперуда, рапичен цветояд (най-опасният неприятел), мъхнат и миризлив бръмбар, зелевата листна въшка, шушулковия хоботник и други.

Рапична стъблена оса

Представлява синьо-черно блестящо бръмбарче с големина 3-4 мм. Ларвата е мръснобяла с тъмнокафява глава и е дълга 7 мм. Развива едно поколение годишно и зимува като яйце, ларва и възрастно насекомо. Праг на икономическа вредност - 2 броя възрастни/кв. м. във фаза поникване и 4 насекоми при 3 до 9 лист.

Възрастните на рапичната стъблена оса се явяват в рапичните посеви през септември, когато рапицата пониква и младите растения са много чувствителни. За да узреят те се хранят усилено, повреждайки котелидоните и първите млади листа. Повредите са във вид на прегризани ямички по листта, без да е засегнат горния или долен епидермис. При масова поява на неприятеля има опасност посевът да бъде унищожен.

По-късно насекомите снасят яйцата си по корените и кореновите власинки на растенията на дълбочина до 10 см.

Излюпените през октомври ларви навлизат епидермиса на стъблото, след което преминават в сърцевината на стъблото и дръжките на и централните жилки на листата. Понякога ходовете на ларвите в младите стъбла могат да достигнат растежния връх. При такива повреди стъблата отслабват и голяма част от растенията загиват през зимата.

Основната вреда от неприятеля се дължи на вгризването на ларвите в дръжките на листата, където ги минират. Оттам те мигрират в стъблата и могат да достигнат вегетационния връх на растенията и да ги унищожат напълно. Растенията пожълтяват и умират. В повредените тъкани проникват причинители на гъбни болести (фомоза и др.).

Мерки за борба: ранна сеитба и качествена сеитба; поддържане на висок агрофон и редовно унищожаване на кръстоцветните плевели; редовни третирания и против гъсениците на ряпната пеперуда до късна есен.

Химическата борба е насочена срещу възрастните на рапичната листна оса преди яйцеснасянето. Икономическият праг на вредност е 2 броя възрастни насекоми /кв.м при поникване; 4 броя след поява на 3-и лист; или 3-5 броя ларви на растение. Използва се един от регистрираните инсектициди: дека ЕК - 30 мл/ дка; маврик 2 Ф - 20 мл/ дка; цитрин макс -5 мл/дка.

Рапична листна оса

През есенните месеци се явяват повреди и от лъжегъсениците на рапичната листна оса. Неприятелят развива 3 поколения годишно, от които най-вредно е есенното. Осите летят от началото на август до края на октомври и първоначално снасят по кръстоцветните плевели и самосевките.

След поникване на рапицата женските индивиди снасят яйцата си по семеделите и първите същински листа. Излюпените лъжегъсеници първоначално се хранят по повърхност на листата, правейки малки ямички. По-късно с нарастването си те прогризват отвори по листната петура, правят периферни нагризвания и накрая - унищожават цялата листна маса, оставяйки само централните нерви. Силно повредените растения загиват още през есента.

След като завършат развитието си лъжегъсениците се заравят в почвата на дълбочина до 15 см и остават да зимуват там в пашкул.

Сухото и топло време е много благоприятно за летежа и яйцеснасянето на осите, а топлите и влажни условия са подходящи за развитие на ларвите. Ако са намножени масово, те могат да унищожат посева за една седмица. През двата последни стадия от развитието си ларвите си набавят до 80-90% от необходимата храна за около 7 дни. Меката есен благоприятства развитието на неприятеля.

Борбата срещу рапичната листна оса се провежда при икономически праг на вредност 2-3 броя/кв.м лъжегъсеници или 2-3 броя/ повредени растения. Третирането може да се извършва и само върху огнищата на нападение с един от регистрираните инсектициди: карате зеон 5 КС-15 мл/ дка; дурсбан 4 Е-60 мл/ дка; цитрин макс 5 мл/ дка.

Рапичен бръмбар

Едновременно с рапичната листна оса се появяват възрастните на рапичния бръмар, които се хранят с листата на рано засятата рапица. Представлява бръмбар 7-10 мм с керемиденочервена окраска и черни надлъжни ивици на елитрите. Рано напролет излюпилите се ларви започват да се хранят с листата на рапицата като ги скелетират. Повредите на са на хармани. Наесен в новопоникналите посеви възрастните се хранят с листата, което се отразява неблагоприятно на презимуването на растенията.

Възрастните индивиди на рапичния бръмбар нападат рано засятата рапица и се хранят с листата. При висока плътност бръмбарите могат да разредят значително посева.

Ако есента е дълга и топла с малко валежи, вредят ларвите. Те се хранят с листната маса на рапицата, като я унищожават напълно и оставят само жилките.

Борба с рапичния бръмбар се провежда при икономически праг на вредност 2-3 броя бръмбари/ кв. м.

Черен рапичен скритохоботник

Възрастните на черния рапичен скритохоботник се появяват през октомври и снасят яйцата си в ямички, издълбани в листните дръжки и в централните нерви. След излюпването си ларвите правят ходове в листните дръжки, а после преминават в централното стъбло, без да излизат навън. При по-слаби растения с къси и тънки листни дръжки те бързо навлизат в стъблото и се вгризват в него. Още през есента достигат вегетационния връх и се вгризват в него. Там ларвите правят обща галерия и се хранят в нея до завършване на развитието. Такива растения загиват още през зимата или ако оцелеят до пролетта, не образуват централно стъбло, а само странични разклонения

При буйно развиващи се растения ларвите не навлизат в стъблото, а се хранят само в листните дръжки. Силно нападнатите растения изостават в развитието си и дават слаби добиви.

Химичната борба се извежда срещу възрастните индивиди преди яйцеснасянето им при икономически праг на вредност 2-4 хоботника/1 кв.м.

За някои от неприятелите няма регистрирани продукти за растителна защита, но могат да се използват инсектициди от различни групи - органо-фосфорни, пиретроидни и др. От съществено значение за намаляване на плътността им е правилно изведената борба с плевелите.