В продуктовата листа фермерите могат да открият семена царевица и слънчоглед, подходящи за различните райони на страната

Ваня Велинска

Променящите се климатични условия през последните години са сериозно предизвикателство пред земеделското производство. Те обаче провокират и фирмите, производители на семена, да променят селекционните си програми. Вече са факт и новите генетични линии, чиито хибриди отговарят на климатичните предизвикателства.

Носим изключителна отговорност пред вас, фермерите, тъй като трябва да се съобразим с изискванията ви, каза Иван Костадинов, продуктов мениджър на фирма Пионер, пред фермери от Южна България. Особено в този район, където условията понякога са доста тежки. Пионер работи в тази насока, за да може да ви предложим хибриди, които са много добре адаптирани за почвено-климатичните условия тук.

Естествено е фермерите да се стремят към високи добиви, за да си подсигурят и по-добри приходи. В съвременните условия обаче това не е достатъчно. Изисквания има и към това как хибридите се представят при различни климатични условия, т.е. да дават устойчиви добиви не само в подходящи години, но и при по-сухи условия, каквито напоследък често наблюдаваме.

В последните години фермерите повишиха нивото на агротехника в стопанствата си. Избират внимателно семена, водят добри практики при отглеждането на културите - торене и растителна защита, като целта е да развият максимално потенциала на хибридите при конкретните условия. А от Пионер могат да отговорят именно на такива очаквания.

При слънчогледовите хибриди акцент през новия сезон отново са Експрестолерантните, които заемат 80-85% от площи в Южна България, коментира Иван Костадинов. Тук пазарният дял на Пионер се движи в рамките на 45-54%, а средно за страната е 50%, така че тенденцията е към увеличаване.

P63LЕ113 е ранен хибрид, който се доближава до добив близък до Р64LE25, но с по-високо маслено съдържание. Узрява около седмица по-рано, което позволява по-лесна подготовка за следващата култура. Притежава ген за устойчивост на синя китка OR5 и Pioneer System II за раси A-G. Устойчив е на всички раси мана, които се срещат в страната. Партниращ хибрид на P64LE25.

Класика и стандарт при слънчогледите е именно P64LЕ25. Това е средноранен хибрид, най-продаваният от портфолиото на Пионер. Устойчив е на синя китка раса Е и притежава много висока толерантност към по-агресивните раси. Хибридът е високотолерантен към фома и склеротиния по питата и освен това е устойчивост към най-новите раси мана.

За Южна България изключително подходящ хибрид е P64LЕ121, който е специално селекциониран за подобни условия. Устойчив е на синя китка OR7 и Pioneer System II за раси A-G. Има много добра сухоустойчивост.

Подходящ е за по-слаби полета, за леки почви, за райони с по-малко валежи. Тези му характеристики позволяват да се получат добиви при сухи условия около 280-300 кг/дка, но спокойно може да достигнат и до 400 кг/дка.

В Клиърфийлд слънчогледовото портфолио за тази година от Пионер залагат на P64LC108. Предимствата на P64LE121 се отнасят и за този хибрид. Той е подходящ за по-слаби полета, с по-нисък потенциал. Превишава по добив останалите хибриди в този сегмент. Устойчив е най-новите раси маса.

Акцент в портфолиото при царевица на Пионер през предстоящия сезон са средноранните хибриди, подчерта Иван Костадинов. Като цяло Пионер има 60% пазарен дял, но тенденцията е за увеличаване. И през 2016 г. преобладаващата част от AQUAmax продуктовата линия показа своите предимства при сухи условия, а там където имаше възможност за поливане добивите бяха много високи - в рамките на 1600-1800 кг.

Сред водещите хибриди за Южна България са P9241 и P9486. И двата са с много добра толерантност на високи температури по време на опрашване. Поленът им издържа с 2-3 градуса на по-високи температури от други хибриди, което позволява по-добро озърняване на кочана и съответно по-висок добив.

Р9074 е нов хибрид, с много по-добра сухоустойчивост от останалите в конвенционалната група. Препоръчва се като алтернатива при търсене на по-ниска ценова група.

При поливни условия водещи са Р0216 и Р0412, но перлата в короната е Р1535. Той е хибрид и за зърно, и за силаж. Подходящ е за южните райони, като може да се прибира с влага близка до тази на съхранение - в рамките на 15-17% по време на жътва. Хибридът има високо енергийно съдържание, когато се отглежда за силаж.

Други силажни хибриди в порфолиото са Р1921 и P1114. Тe са подходящи и за биогаз, образуват голяма биомаса, с високо енергийно съдържание и качество на силажа, което спомага за повече литри млеконадой на тон силаж. По този начин се намалява и себестойността на произведеното мляко, а при производството на биогаз се получава повече метан, така че предимствата му са неоспорими, казват специалистите.

Иван Костадинов представи най-подходящите хибриди за Южна България пред фермери от региона
Иван Костадинов представи най-подходящите хибриди за Южна България пред фермери от региона