Вледеняванията, които се случиха в изминалите седмици и за които отново има прогнози до края на януари, се оказват небезобидни, особено за лозарите.

Особено в северозападната част на страната стопаните се оплакват, че се кършат и чупят цели по-големи клони, а дори и дървета.

Причина за много повреди по овошките и лозите стават предимно натежалите от тежък сняг участъци от растенията.

Все повече хоби фермери ни задават въпроса докога и до колко плодните пъпки ще могат да издържат на студа и леда.

Наши читатели от Плевенско с тревога споделят, че при лозите положението е още по-обезпокояващо.

Те отсега се интересуват при така поразени растения има ли шанс напролет стопаните им да ги спасят, като извършат подходящата по-специфична резитба

За това обаче е все още рано да говорим, ако искаме да подходим по възможно най-професионалния начин към проблема.

Нужно е да мине време и да се прецени какво е състоянието на лозовите пъпки преди вегетацията и какъв вид резитба ще се окаже най-подхояща както за отделните райони, така и за отделни насаждения и лози.

Според специалистите реколтата от грозде определено ще пострада но отсега не може да се прогнозира в каква степен и в кои региони, както и при кои лозови сортове. Защото при някои лози ще се наложи по-щадяща резитба, а при други доста по-драстична.

Специално за района на Враца, откъдето ни се обадиха доста хоби лозари, те очакват доста висока степен на измръзване при лозите но от това не бива да се съди, че непременно то ще се отрази във висока степен на добивите, казват специалисти по лозарство.

Така че не бива да се бърза да се поставят много оптимистични или много трагични диагнози.

Определено обаче там, където се чупят клони и пращят под силата на снеговете, още при първа възможност ще трябва да бъдат съкратени, за да не страдат лозите и асмите.