Първо искаме да уточним, че не само регистрирани земеделски производители, а и любители  биха могли да се поинтересуват с какво разполагат офисите в страната на Националната служба за съвети в земеделието.

Според експертите й видовете, които могат да се култивират успешно у нас, са много.

Между тях са маточина, шипка, медицинска ружа, лавандула, градински чай, лайка, бял равнец, мента, жълт кантарион, мащерка, дилянка, слез, риган, невен, беладона, блатно кокиче, мурсалски чай и още много други, за които са изработени технологии за култивране.

Маточината е една от най-масово добиваните билки у нас. Големи количества се добиват от естествените й находища. Но тя може да се култивира успешно, което става както и у нас, така и в много страни на Централна и Южна Европа.

В България е създаден и разпространен сортът Мелиса, от който се получава висококачествена дрога.

Какви условия изисква

Маточината се развива по-добре на плодородни почви с по-лек и среден механичен състав, с неутрална или слабо алкална реакция.

Професионалистите в бранша я наричат "многотонажната билка" заради големия износ на външни пазари, където е търсена и добре приета.

Тя е топлолюбиво растение и при условията у нас обикновено презимува успешно. Към светлината е средно взискателна и може да се отглежда като подкултура в млади овощни градини. Тогава почти не цъфти, но ако се отглежда за листа това е благоприятно, защото те не губят аромата си.

Може да се размножава чрез семена, разсад и разделяне на коренища. Тъй като семената никнат бавно, директната сеитба не е за предпочитане.

Най-сигурният начин за успешно размножаване е чрез разсад - как става

Може да е от разсад, произведен в топли лехи в оранжерии или в студени лехи. Семената се засяват през март.

Разсадът е готов за засаждане на постоянно място, когато растенията са високи 10-12 см и са образували 6-7 листа, а и имат добре оформена коренова система. Обикновено това е през май.

Когато разсадът се отглежда в студени лехи семената се засяват през май, а разсадът е готов и се изнася на постоянно място през октомври. В зависимост от условията на отглеждане маточината може да се реколтира 3-5 години.

Грижите през първата година за нея включват 3-4 обработки през вегетацията с цел разрохкване на почвата и унищожаване на плевелите.

При необходимост се извършват поне 2-3 поливки на насаждението.

Листата обикновено се берат на 2-3 пъти преди цъфтеж.

Съвет: най-подходящото време за бране е сутрин след като се вдигне росата в тихо слънчево време. Отрязаните стъбла се сушат на сянка или в сушилня.

От 4 кг зелени листа се получават 1 кг сухи листа.