Тази функция ще изпълняват офисите на Националната служба за съвети в земеделието в цялата страна - малките и млади стопани да ги търсят и за акъл, и за проект

Диана Ванчева

За какви субсидии и помощи могат да кандидатстват малкият и средният фермер през тази година?

Какви проекти трябва да подадат и за кои от финансовите мерки за земеделие?

Кой ще им предостави пълната информация за всичко на което имат право?

Какви култури или животни да изберат за района и какъв оптимален бизнесплан да съставят, за да бъде най-подходящият за тяхната ферма?

В крайна сметка кой ще ги консултира напълно безвъзмездно и ще попълни заявленията им?

Всички тези въпроси имат отговори за 2017 г. Само че мнозина от земеделските производители в по малките села и градчета, които започват земеделски бизнес или притежават дребни производства, и сега не го знаят.

Част от тях не се ориентират в ситуацията, звънят на редакционните ни телефони, и мнозина дори не подозират, че имат насреща си безплатен главната за тях консултант, към който могат да се обръщат във всеки един момент.

Без преувеличение, това са експертите от офисите на Националната служба за съвети в земеделието (НССЗ), които са разположени във всички области в цялата страна.

Безплатни консултации и обучение на земеделски стопани те предоставят по растениевъдство, животновъдство, аграрикономика и Програмата за развитие на селските райони за преиода 2014-2020 г.

Ще продължават и да изработват безплатни бизнеспланове по подмерките 6.1 и 6.3 за млади и малки земеделски стопани, както и по тематичната програма за малките стопанства.

От миналата година Националната служба за съвети в земеделието започна да предлага на малките стопанства 6 основни пакета от консултантски услуги.

И шестте ще продължат да съществуват и през тази година. По пакет 5.1 за стартова помощ за малки стопанства вече е приключена работата за приема през 2016 г., каза Петя Куманова, зам.-главен директор на Главна дирекция “Съвети в земеделието и аналитична лаборатория” на НССЗ пред в.“Български фермер”.

Тя уточни, че всички останали консултантски пакети с номера от 1 до 6 ще могат да се ползват от всички стопанства, които имат Стандартен производствен обем (СПО) от 2000 до 7999 евро.

Какви са условията да ги получат безвъзмездно, какво още се изисква и какви са консултантските пакети може да прочете в новия брой на в. "Български фермер", който от днес е на пазара.