Ваня Велинска гр. Пловдив

Фермерството не е просто работа, то е призвание. Да дадеш начало, да посееш, да гледаш как животът се ражда, ...е обещание. Това е част от посланието на Лимагрейн към фермерите по света. А целта на фирмата е не само да задоволи нуждата на хората от храна и продоволствие, а да заведе земеделието в бъдещето.

Вече повече от 50 г. компанията е партньор на земеделските производители от всички континенти. Тя е добре разпознаваема благодарение на качествените продукти, които предлага, а именно семена от полски и зеленчукови култури, семена за градината, а също така - хлебни изделия, добавки от житни култури и др.

През 1965 г. фермерите от кооператива Лимагрейн имат куража да си представят нови хоризонти в бъдещето, като

инвестират в научната дейност

и производство на царевични семена

Първоначално работата е съсредоточена върху полски и зеленчукови семена, а по-късно разширяват бизнеса при житните култури с производство на брашно, грис, хляб и сладкиши.

В базата си в Ауверн, Франция кооперативът развива наука и селекция, за да посрещне нуждите на фермерите в създаването на нови сортове и хибриди, които са адаптирани за различни почви и климат и подходящи за различните пазари по света. Освен това се специализира в преработката на суровини от житни култури - от мелницата до хляба и сладкишите.

Лимагрейн черпи сили от своите корени, като кооператив на фермери, казват от фирмата, както и от представата си за своето развитие.

Безспорно тя е една

от водещите семенарски компании

а моделът й на управление я прави уникална. Преди всичко друго, Лимагрейн е компания на хората. Всеки ден навсякъде по света, независимо от своите различния - акционери, фермери и работници, споделят едно обща отговорност: да работят за една общност с дългосрочна визия за своето икономическо, екологично и социално представяне.

Създадена и управлявана от фермери, Лимагрейн е: четвърта по големина семенарска компания в света, има 2,4 милиарда евро годишен оборот, представена е в 55 държави, има 2000 фермери собственици на кооператива, повече от 9600 служители работят в компанията, 14,6% от годишният оборот се инвестират в наука.

Най-голям дял в компанията заемат семена полски култури, следвани от зеленчуковите семена и всички останали производства, подпомагащи компанията в нейното развитие.

Лимагрейн е световен експерт при житните култури, номер едно във Франция и с водеща позиция при функционалните брашна на стария континент.

Компанията е лидер при силажната царевица, меката пшеница и зимният ечемик в Европа и с отлични позиции при пролетния ечемик. На трето място при маслодайните култури - слънчоглед и рапица, и на 4-то място при царевицата за зърно.

От самото си създаване кооперативът следва принципа на взаимноизгодните сътрудничества и го прилага и в наши дни. Едни от най-успешните проекти, донесли най-много на клиентите на компанията, са се реализирали след сътрудничество с частни фирми, институти, организации и структури, отворени да погледнат отвъд настоящето и да разберат силата на обединението, казват от компанията.

200 милиона евро годишно Лимагрейн влага самостоятелно в наука, като те нарастват със 70 милиона посветени на партньорски проекти. 14,5% от оборота на компанията се използат в научно-изследователска дейност.

1000 научни работници са заети с това да носят още по-големи успехи на клиентите на фирмата - фермерите. Това става в 69 селекционни центъра по цял свят и в още 12 изследователски станции пръснати на всички континенти, модерно оборудвани и ползващи най-ефективните методики за растителна селекция и био-технологични изследвания.

Част от компанията са Биоджема, Дженектив и Аркадия - три огромни структури в биотехнологиите, чрез които Лимагрейн работи върху всички новости в геномните технологии. Изключителни усилия се влагат в геннопроменените култури, дженотайпинга, молекулярните маркери. Засегнати са всички съвременни технологии и средства за подобряване на устойчивостта на болести, насекоми, хербициди ефективно използване на хранителните елементи, екологична пластичност, обогатяване на генетичните ресурси и други.

Още 50-е години на миналия век става ясно, че типът на зърното и ранозрелостта на царевицата са препятствия пред нейното широко райониране. Лимагрейн адаптира царевичните си хибриди в 5 климатични зони. Това налага поддържането на мащабна опитна система, която обаче работи и доказва, че за да имаш хибриди за всеки регион, то трябва да имаш опити на същото място.

Предизвикателствата пред селекционерите и специалистите по развитие на слънчогледа са огромни, споделят от Лимаглейн. Отглеждането на културата предимно в южните части на Европа я поставя пред перманентен воден и топлинен стрес, силно заплевеляване, неправилен сеитбооборот, преса от синя китка и всички останали опасни болести. В същото време от нея се очаква да показва върхови постижения в стопанските качества като добив и масленост на семките. Лимагрейн е една от малкото компании, които работят изключително на микро регионално ниво при адаптирането на хибридите си.

Рапицата е една от най-сложните за райониране култури заради многото си изисквания и особености. Поради тази причина адаптацията на новите хибриди става в 5 климатични зони. Рапицата е една от най-сложните за райониране култури заради многото си изисквания и особености.

Поради тази причина адаптацията на новите хибриди става в 5 климатични зони.

Пшеницата е културата, която се отглежда навсякъде и която има доминираща позиция в Европа по отношение на инвестициите в генетика. Това, което от Лимагрейн правят, е:

Създаване на сортове за всякакви условия на отглеждане във всички държави, за всеки регион и всеки преработвател.

Подобряване на устойчивостта на суша и оползотворяването на азота.

Постоянно усъвършенстване на потенциала за добив и най-важните качества - устойчивост на болести, полягане и зимоустойчивост, баланс в компонентите на добива.

Създаване на сортове отговарящи на нуждите на индустрията - за производство на хляб, бисквити, спагети, скорбяла, пивоварен малц и други.

Развитие на хибридизационна система с висока ефективност, позволяваща използването на специални признаци за дълъг период от време.

Големите инвестиции за Лимагрейн при житните култури започват през 1990 година със закупуването на Никерсон. От тогава Групата непрекъснато подобрява позицията си на лидер, чрез серия от придобивания в Европа, а по-късно и в други райони насвета.

През 2015 година Лимагрейн е в позицията на глобален играч на пазара на семена от житни култури, работейки практически на всички континенти, където се прави земеделие и влияейки на развитието на тези култури в световен мащаб. Компанията е разпозната като световен експерт в областта, а след закупуването на Жаке, затваря цикъла, и обръща все повече внимание на нуждите на хлебопекарите. Днес Жаке-Брусар е индустриален производител на хляб и хлебни изделия номер 1 във Франция, а Лимагрейн е номер едно при функционалните брашна в Европа.

10 модерни селекционни центъра при меката пшеница се грижат за това всеки фермер да получи своя сорт. При ечемика и твърдата пшеница се влагат не по-малко усилия, разпределени в общо 9 селекционни центъра в няколко държави.

Лимагрейн изминава дълъг път, за да наложи успешно царевичните си хибриди не само в Европа, но и по света.

През 70-те години хибридизацията при царевицата е в подем. Търсенето нараства с много бързи темпове.

Селекционерите на фирмата създават ранни хибриди, с добро влагоотдаване, но разбират какво държат в ръцете си едва в експерименталните парцели, когато при завишени гъстоти на отглеждане откриват, че LG11 показва свръхконкурентност, казват от Лимагрейн.

Следва създаването на десетки успешни хибриди, мащабни инвестиции и разрастване на компанията до интернационална сила в селекцията и до най-големият селекционер в Европа.

След стъпването си на американския пазар и последователното закупуване на множество компании, значителни инвестиции в наука и развитие на продуктите, Лимагрейн увеличава продажбите си 10 пъти.

През 2000 година мениджмънта на компанията взема решение да обедини усилията си с друг голям европейски селекционер, основавайки съвместна компания, която да работи изключително на американския континент с цел завладяване на "царевичния пояс". Ражда се Агриплант.

След бързите темпове на инвестиции в наука, резултатите не закъсняват и няколко години по-късно Агриплант вече е номер 3 по продажби на царевица в САЩ с повече от 7% пазарен дял при пазар от 40 милиона торби царевични семена.

Използвайки конюнктурата в САЩ и Канада, и сериозния опит натрупан на Австралийския континент, през 2010 година Лимагрейн прави решителна крачка, основавайки Лимагрейн Сереал Сийдс в САЩ.

Първата стъпка е разширяване на базата от генетични ресурси с месни адаптирани форми. Компанията купува 4 независими селекционни програми - 2 в големите централни равнини на Щатите, и други две на изток от Мисисипи. Така изгражда мрежа от селекционни центрове разположени в Северна Дакота, Индиана, Вашингтон и Канзас, паралелно партнирайки си с 25-те университета разположени около тях.

Разчитайки на собствените си ресурси и на партньорства като това с Аркадия в биотехнологиите, Лимагрейн Сереал Сийдс работи във всички основни направления на северно американския пазар - конвенционални и генно променени сортове и хибриди, пшеница и ечемик. Към момента компанията дистрибутира над 80 собствени сорта в 35 американски щата.

Водени от желанието си да поддържат високо ниво на земеделие, австралийските фермери създават GRDC Корпорейшън (GRDC), която има за цел да набира инвестиции и да ги влага в наука. През 2002 е създадена AGT Australian grain technologies - частна организация, която обединява в едно научните и селекционни програми при пшеницата на университетите в Сидни, Аделаида и Виктория.

За да разреши проблемите си с финансирането и да осигури обмен на гени и технологии на AGT и GRDC сключват споразумение с Лимагрейн, позната вече на континента. Споразумението е подписано и много скоро с ресурсите на Лимагрейн са основани и заработени 4 селекционни центъра. Резултатите не закъсняват.

Днес 40% от площите в Австралия са засети със сортове на AGT и Лимагрейн. Сътрудничеството с AGT е още един пример за много успешни взаимноизгодни партньорства за Лимагрейн.

Едни от най-големите усилия и ресурси Лимагрейн
е вложила при слънчогледа.

Придобити са множество компании свързани със селекция по слънчогледа. Те от своя страна са обединени в над 10 селекционни програми и интегрирани в едно общо начинание. Целта е лидерство на Европейския континент.

Днес Лимагрейн разполага с една от най-напредналите програми по отношение на болестите при слънчогледа, високоолеиновите хибриди, новите раси мана по слънчогледа и устойчивостта на синя китка. Продуктовата линия СЪНЕО е отличен адаптационен модел за райониране на културата слънчоглед в югоизточна Европа. До голяма степен, благодарение усилията на Лимагрейн, днес е по-лесно да се отглежда слънчоглед от когато и да било.

Лимагрейн е най-бързо проспериращата слънчогледова къща за последните 20 години. Напредъкът в технологично отношение бързо дава резултати и компанията предусещайки тенденциите дава път на най-успешната съвременна програма за борба с плевелите и синята китка - Клиърфийлд.

Разполагайки с опитни станции в Европа, Африка, южна и северна Америка и Индия, Лимагрейн има възможност да адаптира новите материали, работейки върху такива съвременни проблеми като вирози, некроза по питите и други.

При житните култури - от самото начало и завинаги

Всичко започва с Анри де Вилморен. 230 години, седем поколения от фамилията Вилморен дават своя изключителен принос за френското и световно земеделие чрез откритията и подобренията въведени при пшеницата и захарното цвекло. Те публикуват повече от 360 статии, работейки в сферите на полските култури, градинарството, цветята и ботаниката.

Анри де Вилморен е първият учен ботаник, който прави хибридизация при пшеницата. Като резултат от работата си той представя 18 сорта с отлична за времето си продуктивност, описвайки своите открития в книгата "Най-добрите пшеници", издадена 1880 с описания на най-добрите сортове пшеница и тяхното отглеждане.

Днес марката Вилморен е световно призната марка при зеленчуковите семена, а компанията Вилморен е основата на финансите на Лимагрейн.

Сър Джозеф Никерсон е познат като фермер, но практически е един от най-големите иноватори и прогресивно мислещи умове, посветени на земеделието в пост-военните времена на Втората световна война. Още 30-е години на 20 век, осъзнавайки, че Англия значително изостава от континентална Европа в селекцията, той създава генна банка, която става база за развитието на селекцията на острова за десетки години напред.

Никерсон създава над 80 сорта пшеница, които представляват 80% от сортовата структура на пшеницата в Англия по онова време. Той проправя и пътя за ечемика като култура в Англия, като присъствието на неговите ечемични сортове е още по-впечатляващо.

Днес марката Nickerson e знак за качество при пшеницата и ечемика и винаги е олицетворявала постиженията на Лимагрейн при зърнените култури.