2017-а ще бъде годината на Огнения петел. Предлагаме ви да си направите необичайна салата “Петел”. Получава се, много вкусна и приятна!

Продукти: 2 варени пилешки бутчета, лук, 2-4 сварени яйца, 100 г настърган кашкавал, 1 чаша варен ориз, 3-4 кисели краставички, 2-4 моркова, майонеза, 1-2 скилидки чесън, маслина, червена чушка, сол, зелени подправки (магданоз, копър)

Приготвяне: Сварете бутчетата, махнете кожата и обезкостете. Месото нарежете на дребни парченца. Твърдо сварените яйца нарежете на малки кубчета.

Сварените моркови нарежете на средно големи кубчета, като оставите едно по-голямо парченце за клюн. Лукът също се нарязва на ситно, а чесънът се смачква с преса и се добавя към майонезата. Разбъркайте добре.

Изрежете от хартия шаблон с формата на петел, краищата на чинията за сервиране леко навлажнете с вода и отгоре поставете шаблона.

Започнете подреждането на салатата: тънък слой от ориз, нарязани на кубчета моркови, сол, лук, пиле, кисели краставички, настърган кашкавал. Всеки слой намазвате с майонеза. Отстрани и отгоре обилно намазвате с майонезен сос. Внимателно отстранете шаблона.

Украсата: от маслини се прави окото на петлето, от чушка - гребен, брада, крила и опашка, от моркова - клюн. По желание може да поставите и зеленина.