Причините за пресаждане на рози могат да бъдат много. Например искате да промените дизайна на градината, искате да създадете розариум, или обратно да разсадите храстите из целия парцел, тъй като те се разрастват и се създава нежелана сянка помежду им, затрудняват се обработките и т.н.

Каквито и да са обстоятелствата, поради които на розовите храсти ще се променя мястото на развитие, е добре да се знаят някои малки тайни на процеса :

Първо е необходимо да се намери подходящо място в градината за розата. Трябва да се знае, че тя не търпи съжителство с много растения, не обича сянка и места, в които се застоява влага.

Важно е също така и да се избере подходящо време за пресаждане на розите. Най-подходящи са началото на пролетта или есента.

Необходимо е да се подготви храста за пресаждане. Първото нещо, което трябва да се направи е да се направи резитба.

Приблизителната височина на храста за пресаждане трябва да бъде 40 до 50 cм.

Дупката, в която ще бъде засадена розата, се изкопава по-голяма, за да може да се постави дренаж и върху него компост.

Всичко това се прави предварително минимум 2-3 седмици. Не забравяйте да полеете обилно.

Изкопайте корените на розата заедно с пръст. Трябва да знаете, че корените на розовия храст са със същия диаметър като короната. Поради това е необходимо да се уверите, че възможно най-малко от корените ще се повредят при изваждането им от земята и при пресаждането на новото място.

Поливането - необходимо е да се полее и самото място, и растението.