Има сериозни опасения за реколтата от рапица в Южна България. На много места в регионите на Пловдив, Пазарджик, Стара Загора положението при маслодайната култура е катастрофално.

Моите посеви са едни от най-добрите, да не кажа единствените, споделя Светослав Русалов, зърнопроизводител от района. Успях да засея рапицата в края на август, след което паднаха малко валежи и предполагам това доведе до по-безпроблемно покълване на семената и развитие на младите растения. Всички колеги, които засяха през септември и посевите им поникнаха през октомври, са в тежко положение. Още когато растенията бяха на първа двойка листа, падна локална слана и ги попари. Котиледоните пожълтяха, само върха им остана зелен, но не се знае дали растенията ще оцелеят, тъй като няма и дъжд.

За съжаление, вероятност да няма рапица в Южна България, е съвсем реална. Със сигурно на места ще се наложи презасяване на площите. Дали ще е със зимни житни или с пролетници, въпрос на преценка е какво ще изберат производителите.

Още по темата, чете в новия брой на вестник „Български фермер“ от 24 ноември.