За супата е по-добре да изберете тиква, която да не е сладка. При готвене тиквата не трябва да се преварява, в противен случай ще изгуби много от вкуса си.

Продукти: 400 грама обелена и почистена тиква, 1 лук, 200 мл прясно мляко, 20 г масло, магданоз, сол, подправки на вкус, сметана, сухари или крутони бял хляб

Приготвяне: Лукът се настъргва, а тиквата се реже на кубчета. В разтопеното и загрято масло леко се запържва лука. Добавят се тиквата, солта, подправките. Задушава се като се прибавя малко вода и се оставя да ври около 20 мин. Готовата тиква се прехвърля в друг съд и се пасира с блендер. Прибавя се горещото мляко и отново се разбърква с миксер. Прехвърля се в тенджера и се загрява, но без да завира. Разсипете по чиниите, добавете крутоните и украсете с листенца магданоз.