За да се инактивират окислителните ензими, да се отдели въздухът и да се намали броя на микрорганизмите, поясняват специалистите. Всъщност бланширането представлява потапяне на продукти за няколко минути във вряла вода.

За целта ви е необходима метална кошничка и дълбока тенджера с вряща вода - 7-8 л. При потапянето зеленчуците (не повече от 0,5 кг) трябва да са покрити с вода. Водата трябва да кипне повторно в рамките на 1 минута и да продължи да ври през цялото време
на бланширането.

Времето за бланширане

Бланширането запазва ценния витамин А в зеленчуците: нарязан патладжан -
4 минути; брюкселско зеле - 3-4 минути; тиквички - 3 минути; грах - 1-2 минути; бамя - 3 минути; тиква (без кората) - докато омекне.