Окончателното подреждане направете до края на септември - началото на октомври. Тогава основната маса от пилото вече е излюпена и пчелните семейства трябва да бъдат подсигурени с медови запаси за зимуване.

При подреждането оставете в кошера пити, заети не по-малко от половината със за-печатан мед. Не оставяйте пити с много незапечатан мед, тъй като откритият мед бързо поема влагата и вкисва. Извадете от кошера всички пити, които не са заети с мед, за да не плесенясат през зимата.
Определете обема на гнездото в зависимост от силата на семейството, като оставите толкова пити, колкото пчелите покриват, но не прекалявайте със силните семейства, за да не нарушите микроклимата в кълбото.

Силните пчелни семейства с достатъчно медови запаси добре зимуват на по-разширени гнезда. В средата сложете пити със по 2-2,5 кг мед, а в двата края -
по-пълните пити. При неголеми медови запаси (10-12 кг), когато в кошера наред
с добре запълнените пити има и маломерни пити, подредете гнездото на "брада": в
центъра срещу прелката сложете най-пълната пита с мед, а по краищата - пити с по-малко мед, в низходящ порядък.

Много е важно в средата на гнездото да не попадне пита с прашец. Медът в такава пита е малко, пчелите бързо ще го изядат и или ще умрат, или семейството ще се раздели на две кълба, което усложнява зимуването. Последното пило се излюпва от питите, намиращи се срещу прелката, и пчелното кълбо се формира на тези пити. Консу-мирайки мед, пчелното кълбо постепенно се премества нагоре.

Нормалните медови запаси - 2-2,5 кг мед на пита, а на крайните 3-3,5 кг, обикновено стигат за изхранване през зимата и отглеждане на пило в рано напролет.
При по-малко мед пчелите ще бъдат принудени да се прехвърлят на други пити
или при големи студове ще загинат от глад. Затова след излюпване на младите пчели винаги изваждайте маломедните пити от гнездото.

Ако имате силни семейства (с много пило и малко мед), сложете отгоре магазин с мед, като питите в магазина трябва да бъдат с добре изградени пчелни
килийки, тъй като през пролетта в тях майката ще снася яйца.

 В многокорпусния кошер зазимете силните семейства на два корпуса, като основната част от медовите запаси сложете в горния. Средните по сила
семейства зазимете на един корпус.

В кошера лежак подредете питите в средата на кошера или встрани. Ако искате да зазимите две пчелни семейства, преградете кошера с тънка преграда и отворете входовете на двете половинки. Подреждането става по същия начин
като в дадан-блатов кошер.