Анасонлийка се произвежда чрез втора дестилация на плодове или гроздова ракия. Преди зареждане на казана, ракията се разрежда с вода до 30 градуса.

Важно: когато се използва гроздова джибра или ферментирала плодова каша при първата дестилация не се отделят първак и патоки.

Дестилацията продължава до момента в който излизащия от казана дестилат почти не съдържа алкохол. Това се познава като се плисне малко върху жаравата и не се появи син пламък.

Събраният сирец с алкохолно съдържание около 25-30 градуса се използва за втора дестилация. Ако алкохолният градус е повече от 30, трябва да се разреди с вода до 30 градуса.

В добре почистения казан се налива разредената ракия или полученият сирец с каквото се разполага, без да се пълни до отвора. Нивото на течността в казана да бъде около 15 см по-ниско от отвора.

В така заредения казан се внася семе от анасон или резене в количество 2-3 кг за 100 литра разредена ракия (сирец). Семето се поставя в платнени торбички по 300 грама. Платът от който са същите торбички не бива да бъде много плътен, нито оцветен. Те се пускат в казана, поставят се капака и лулата, свързват се с охладителя и се херметизират.

До момента в който започне да тече ракия се поддържа по-буен огън, след това се подържа тих огън. Ракията трябва да тече на тънка постоянна струя, без тласъци.

При втората дестилация задължително се отделят първакът и патоките. Следи се алкохолното съдържание на общото количество ракия да не падне под 55 градуса, колкото е по стандарт. Когато е по-висок се разрежда с дестилирана вода до 55 градуса.

Анасонлийката не старее. Достатъчен е един месец за балансиране на аромата и вкуса.