Освен атмосферата, която създават, саксиите имат различни качества, зависещи най-вече от материала, от който са направени. Растенията се чувстват най-добре в саксии, направени от "дишащ" материал. Керамиката е несравнима в това отношение, но най-пълноценно можете да се възползвате от качествата й в случай, че саксията не е гланцирана.

Гланцирането запечатва съда и предотвратява пропускането на влага, но и "отнема" едно от най-ценните свойства на глината - пропускливостта. Специфична особеност на негланцираните съдове, която трябва да се има предвид е, че при голяма влага се мокрят и стените на саксиите, а понякога на повърхността на стените с тази влага се появяват и специфични бели линии, причинени от минералите и солите в почвата. Това обикновено е знак, че почвата има недостиг на нужни за растението вещества и е нужно да помислите за подхранване.

От другата страна са пластмасовите саксии. Имат изключителното предимство да са леки и с много разнообразни форми, цветове и функционалност. Съществуват различни методи на обработване на материалите, което определя качеството на саксията. Ако се спрете на пластмасова саксия, избирайте висококачествена и устойчива пластмаса. В случаите, в които пластмасовите саксии са без резервоари или системи за напояване, обикновено добрите производители предлагат саксиите не пробити, а са с подготвени места за лесно разпробиване, според плановете на клиента.