Подготовката за създаването ѝ вече започна

Овощарите, които искат да си направят нова овощна градина, вече трябва да започнат с подготовката. На начинаещите ще дадем някои основни препоръки, с които е добре да се съобразят, за да им е по-лесно.

Кои са акцентите:

Избор на място. Да, овощни дръвчета могат да се отглеждат почти навсякъде, но колкото мястото е по-добро, толкова по-успешно ще е начинанието.

Избор на видове и сортове. Ако досега не сте отглеждали овошки и започвате от нула, е важно какво ще изберете. Най-лесно е да се огледате какви видове растат в съседните градини. По това ще се ориентирате какви видове овошки да изберете и вие.

Колкото до сортовете е добре да се консултирате със специалист. Подходящо е да го направите в най-близкия до вас овощен разсадник, където да ви посъветват кои сортове са най-подходящи за района. Не забравяйте да попитате и за опрашването на сортовете, защото това е много важно при тези с взаимно опрашване.

Изберете възможно по-близък разсадник

Както вече споменахме, препоръчително е да изберете овощни дръвчета от разсадник, който се намира близо до градината ви. По този начин засаждате овошките при условия близки до тези, при които са били там.

Задължително изисквайте сертификат от производителя на посадъчния материал. Всяко дръвче трябва да има етикет, на който е записан сортът, подложката и друга информация от разсадника. По този начин се гарантира, че дръвчето има сортова честота.

Задължително е и дръвчето да е в отлично здраво състояние, което също трябва да се гарантира от производителя.

Почистете добре площта

Ако правите по-голяма овощна градина, трябва добре да почистите мястото. Още отсега е добре да премахнете плевелите, за да обработите след това почвата.

Най-подходящо е да използвате хербицид с активно вещество на база глифозат.

Колко да са дръвчетата и как да се разположат

При създаването на нова овощна градина се взема под внимание и броят на дръвчетата и това как ще се разположат.

Когато са повече на брой, те се обособяват в специална градина, където се засаждат в редове - успоредно, шахматно и др.

А когато са по-малко, може да се разположат разпръснато из двора, по края на оградата, да се обособят или да разделят отделни части в градината, например зеленчуковите лехи т. н.