Таваните са идеално място за съхранение на зимнина.

Ето как може да се запази грозде чак до коледните празници.

Подбират се хубаво узрели чепки от десертен сорт.

Премахват се повредените и загнили зърна.

Ако някъде зърната, дори и здрави, са много на гъсто, се прореждат.

Така приготвените гроздове трябва да постоят няколко дена на слабо слънце за да просъхнат и доузреят.

На тавана или в избата се прави гроздосушилня - тя представлява нещо като стълба.

На перпендикулярните летви на растояние от десетина сантиметра се забиват гвоздеи - да наподобяват окачалка.

Има начин това да се избегне и подобна сушилня да се получи и от опъната връв между две стени или подпорни стълбове.

След това гроздовете се закачат на пироните или с кукички на връвта, като се внимава да не се изтрие восъчният им налеп

Съвет: преди това е редно да се опуши помещението и да се белоса както едно време - с вар.

Така гроздето може се запазва почти до края на зимата.