Национален павилион за български продукти ще бъде открит в свободната търговска зона на китайския град Шанхай на 25 август. Това каза Васил Гелев, директор на Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа, цитиран от "Фокус".

"Вторият български павилион ще бъде открит на 25-ти този месец в свободната търговска зона на град Шанхай. Свободните зони в Китай са една инициатива на китайското правителство от 2014 г. като успешен модел за търговия и навлизане на чуждестранни компании на китайския пазар. Към момента е реализирана в повечето окръжни градове на Китай, като първата такава зона е в Шанхай, затова и нашата цел беше да имаме наша точка в там", обясни той.

Гелев припомни, че инициативата по откриването на български павилиони в Китай е стартирала още миналата година с първия такъв в град Ханджоу, като посочи, че за изключително кратко време след откриването му делегация от Китай е дошла у нас и като резултат са подписани повече от 13 търговски договора. "Количествата на българска селскостопанска продукция, които успяхме да реализираме, възлизаха на около 4 контейнера, които бяха транспортирани и в момента се търгуват успешно на територията на Китай", отбеляза Гелев.

"Отново по инициатива на Министерство на земеделието и храните организирахме изпращане на продукти. Те бяха успешно доставени и ще бъдат дегустирани от китайски заинтересовани лица в рамките на официалното откриване. Изпратеното количество възлиза на повече от 2 500 кг, а повече от 40 български компании взеха участие, така че инициативата е доста мащабна. Надяваме се и резултатите от нея да надхвърлят реализираните от първия павилион. С капацитета на Шанхай съм сигурен, че успехите за българските производители там ще бъдат доста по-големи", заяви той.

По думите му в деня на откриването на павилиона ще бъде осъществен телемост между Бургас и Шанхай, чрез който официални лица от България и представители на бизнеса ще поздравят своите колеги в Китай и като по този начин ще бъде даден стартът на продажбата на български продукти в азиатската страна. Гелев допълни, че официално церемонията ще бъде водена от генералния консул на Р България в Шанхай Димитър Абаджиев, а от китайска страна в церемонията се очаква да вземат участие повече от 300 души, в това число кметът на Шанхай, представители на местната власт, представители от свободната търговска зона, оператори и други.

Той разясни, че договорът за българския павилион е за срок от 5 години. "Българската страна успя да договори изключително привилегировани отношения не само за България, но и за страните от Централна и Източна Европа, така че не сме ангажирани със заплащането на месечен наем или каквито и да е разходи за поддръжка и експлоатация на павилиона. Единствените ни разходи бяха свързани с декорирането му", отбеляза Гелев.