Когато в дадено лозово насаждение се забелязва няколко години подред, че гроздовите зърна са издребняли, тогава обезателно може да се подозира, че една от причините е липса на елемента калий.

Дефицитът му освен, че прави гроздето дребно, предизвиква и нежелани промени във виното от такова грозде. Домашната напитка става с по-рязък и леко неприятен вкус.

С това отговаряме на няколко читатели, които ни питаха защо гроздето им е издребняло, за разлика от това на съседите.

Калият е много нужен на лози и асми наред с азота и фосфора. А много често в личния двор не се обръща сериозно внимание на храненето с него, както и с магнезий.

Нещо повече - лозата е калиеволюбива култура. Този елемент активира образуването на захари, скорбяла, ароматни, вкусови и багрилни вещества.

При наличието му се усилва асимилацията, което води и до по-висок добив. Той е от голямо значение за качеството и на виното.

Има и други предимства. Добре снабдените с калий лози преодоляват суша и студ много по-лесно.

Но как да се познае недостигът на този елемент?

Има няколко белега:

В началото на лятото листата от средната част на леторастите започват да губят зеления си цвят по периферията. После и периферията потъмнява и се извива.

При силен недостиг листата опадват преждевременно, особено на главини с по-голямо натоварване.

Гроздето освен, че е дребнозърнесто, става и с намалено захарно съдържание.

При недостиг на калий лозите започват да страдат по-често от гъбни заболявания и се нападат по-силно от вредители.

Недостатъчното калиево хранене, което може да е причинено и от временно засушаване, и от затруднено освобождаване на почвен калий, влияе върху растежа и плодообразуването. Това става и в настоящата, и в следващата година.

Залагат се по-малко цветове и се отлагат по-малко резервни вещества.

Съвет: по-добре е калият да се внася в сулфатната си форма.

Магнезият също е важен, защото недостигът му влошава качеството на гроздето

Трябва да се знае, че подобно на калия, почвите, на които се отглеждат лозя обикновено са бедни и на магнезий.

А той е централен елемент в хлорофилната молекула и е незаменим за зелените растения. Той е много важен и за лозата.

Неговият недостиг влошава качеството на гроздето. Затова се препоръчва внасянето и на магнезий-съдържащи торове.

Особено добри резултати дава съвместното калиево-магнезиево торене, отчитат специалистите.

Мотивите: в зависимост от сортовите различия, от един декар лозе ежегодно се извличат от 6 до 12 кг азот, 1,3 до 3 кг фосфор и 5 до 14 кг калий.