Опитните пчелари знаят, че вароатозата е паразитна болест по пчелите, която се причинява от акара Varroa jacobsoni. Те се захващат върху гърба на пчелите, като смучат от кръвта на пчелата (хемолимфа) и снасят яйцата си по пилото. Антибиотиците не оказват никакво въздействие върху Varroa jacobsoni.
Този акар се храни с кръвта на пчелните личинки и на възрастните пчели, като пробива кожата им и деформира крилата им.
Вароатозата е икономически най-тежкото заболяване, причиняващо щети както на ларвите (пилото), така и на пчелите. Появява се по медоносната пчела през 1960 г. в Япония и Южен Китай и за кратък период обхваща пчелите в целия свят.
Но след 1980 г. започват да идват и първите сигнали първоначално от Китай, след това - от САЩ, а днес от цял свят, за мистериозното изчезване на пчелите.
Обвиняват се много фактори: всеобщото замърсяване на природата; използването на всевъзможни химични производни в растениевъдството за повишаване на добивите, мощни пестициди за борба с болестите по растенията и др.; преексплоатирането на пчелите; големите площи от монокултури (слънчогледи, рапица, овощни насаждения и др), лишавайки пчелите от разнообразна растителност с оглед разнообразен и по-качествен прашец; изкуствено спъваният естествен нагон за размножаване на пчелните семейства (роенето); "индустриалното" производство на пчелни майки; честата и некомпетентна намеса в живота на пчелите и др.

В цялата поредица от причини на последно място по ред, а може би на първо по значение е вароатозата и последвалите я многобройни химични производни за борба са в основата на всичко. Аргументите са, че за много кратък период от появата на вароатозата започнаха поголовно да изчезват пчелите в различните райони на планетата.
Пчелите играят основна роля за опрашването на плодовете и зеленчуците, като само в САЩ реколтата им носи 15-20 милиарда долара годишно.
Новото изследване, публикувано в американското списание "Science", е извършено на Хавайските острови от местния университет, британския университет в Шефийлд и Дружеството за морска биология. То показва, че популацията на въпросния патогенен вирус се увеличава и достига между 10% и 100% в кошерите.
На снимката: Така изглежда акарът Varroa Jakobsoni (destructor), който е открит за първи път от Jakobson през 1904 г. при дивата индийска пчела на о. Ява в Индонезия