Конят трябва да яде много богат на влакнини фураж (трева, сено) и е желателно да го яде бавно като старателно го дъвче. Освен това е много важно сеното да е колкото се може по-близо до земята. В природата това става по естествен начин - чрез паша.

А как да осигурите на коня си денонощна домашна “паша” която да отговоря на потребностите на коня: постоянно да яде фураж, богат на влакнини; постоянно да дъвче; да извършва активни действия, като прилага усилия за получаване на фуража, аналогични на тези на пасището - конят да си движи главата и шията, все едно пасе.

Решението се нарича "бавна" хранилка за сено, различна от обикновените мрежи за сено. Разликата е в размера на отворите ѝ които трябва да са не по-големи от 3-4 см, така че конят да яде бавно.

Малките отвори на т. нар. бавна хранилка имат още едно важно предимство: конят не може да ги закачи с крак.

Важно е "бавната" хранилка да бъде окачена ниско или да се сложи на земята, тъй като окачената високо ще създава същите проблеми, както и мрежата: с дишането и зъбите на коня.

Когато фуражът е повдигнат, на коня му се налага да си вдига главата. При това челюстите му се изместват, което води до непълното им затваряне и неравномерно изтриване при предъвкване на фуража и до образуването на остри краища. При това ако сеното е високо прахът и гъбичните спори (основна причина за дихателни заболявания и кашлица при конете) попадат лесно в дихателните пътища и водят до дразнене, предизвиквайки възпаление.