Министрите на земеделието и на здравеопазването на Австрия се обърнаха към европейския комисар за здравеопазването и безопасността на храните Витенис Андриукайтис, изразявайки тревога от развитието на епизоотията на заразен нодуларен дерматит в Европа, съобщава директорът на Центъра за оценка на риска проф. д-р Бойко Ликов.

Притесненията им са, че заразният нодуларен дерматит е засегнал няколко страни на Балканския полуостров: Гърция, България, Сърбия, Македония и Косово. Скоростта на разпространение на болестта в Гърция и България показва, че прилаганите мерки, регламентирани в действащото законодателство на Общността, не са ефективни. Това беше обсъдено на срещата на главните ветеринарни служители на Чехия, Словакия, Австрия, Хърватска, Словения, Словакия, Румъния и България на 6 и 7 юни в Будапеща. Имайки предвид големите загуби и ограниченията в търговията, двамата австрийски министри препоръчват да се вземат незабавни мерки.

(Какви мерки срещу разпространението на заразния нодуларен дерматит предлага Австрия четете във в. "Български фермер" от 7 юли)