Плодовете са оранжеви и по големина, форма и структура приличат на малки доматчета, които обаче са частично или изцяло скрити в подобна на хартия шушулка, която се формира от изсъхналия цвят на растението. Цветът е жълтеникав и наподобява този на петунията. Растението е тревисто и височината му варира от 40 сантиметра до 3 метра и прилича на обикновения домат. Самите цветове на растението са отровни.

Класическото растение е чувствително на замразвания, но има една разновидност, която води началото си от южна Европа и се казва Physalis Аlkekengi и която презимува безпроблемно в цяла южна Европа до Китай. Тя се отличава по ярко червените си шушулки и тъмно оранжевите си до ярко червени плодове. Растението е популярно за украса, пуска много дълбоки и разклоняващи се корени.

За да се развие добре, Physalis Peruviana изисква да е на слънце. Растението се чувства добре във всякакъв вид почви и дори в по-бедните на минерали и хумус. По време на растежа трябва да се полива обилно. По време на зреенето на плодовете и самото плодообразуване растението изисква по-суха почва.

Плодът е сладък и сочен, леко кисел и много освежаващ. Според някои хора вкусът му се сравнява с този на малки сладки доматчета и ананас. 100 грама от плода съдържат около 130 калории. Плодът има високо съдържание на криптоксантин или витамин А. Използва се много в сладкарството за украса на торти, пудинги, кремове и мелби, както и в плодови салати. Може да се прибави в сладка и мармалади, както и да се изсуши като смокините, гроздето и кайсиите.